A Leicester City nyerte a Premier League 2015/2016-os idényét. A Leicester City a bajnok. Ízlelgesd ezt a mondatot, mert ilyen szintű meglepetést nem látott még a futball.

A bajnokságban második helyen álló Tottenham vezetett két góllal is a Chelsea otthonában, de végül 2-2 lett, és ezzel már a Spurs sem érheti be a rókákat. Az a csapat, amely tavaly éppen, hogy csak nem esett ki, most a világ egyik legerősebb bajnokságát nyerte meg. És egy olyan edzővel, aki eddig már megbukott több helyen is, és a Leicester előtt a görögök szövetségi kapitánya volt, majd egy Feröer elleni vereség után kirúgták.

Gary Linekernek például ez volt a véleménye Ranieri kinevezése után:

Card

Aztán néhány fordulóval a szezon kezdete után mindenki azt mondta: majd úgyis kipukkadnak. De ez csak nem akart megtörténni. Véget ért az év végi nagy pörgés, eltelt január és február, de a Leicester még mindig hozta a meccseit. Nem feltétlenül szép játékkal, de eredményesen. A Chelsea már a szezon elején kiszállt a versenyből, a két manchesteri csapat idén gyenge volt, a Tottenham fejlődött, de hiányzott valami. Az Arsenal meg az Arsenal maradt. A Leicester meg köszönte szépen és behúzta. Olyan emlékezetes meccseket játszva, mint a City-verés vagy a West Ham elleni dráma.

És ez mit jelent?

Alan Shearer a legnagyobb dolognak nevezte, ami a futballban történt. Martin O'Neill, a Leicester korábbi edzője pedig ezt mondta:

Újra reményt ad mindenkinek a Leicester bajnoki címe, a futballból nem veszett ki a romantika.

Miért?

Hát azért, mert a Leicester azt a bajnokságot tudta megnyerni, amelyet talán leginkább dominál a pénz. Ők pedig nem vaskos milliókkal jutottak fel a csúcsra, hanem nagyon sok olyan játékossal, akik máshol nem kellettek, esetleg csak epizódszereplők voltak, és egy olyan edzővel, akiben igazán már senki sem bízott.

Leírom még egyszer azt a mondatot, amelyről azt gondoltam, hogy soha nem kell lepötyögnöm. A Leicester City az angol bajnok.

Jamie Vardy és a többiek pedig így örültek, amikor lefújták a Chelsea–Tottenham meccset:
Christian Fuchs on Twitter

De a szurkolók is megadták a módját:

Ha ez nem lenne elég a leicesterieknek, akkor még egy ok, hogy kiünnepeljék az agyukat is: a város másik hőse, Mark Selby lett a sznúker idei világbajnoka. Itt egy fotó róla:

(Forrás: bbc.com; fotók: AFP)

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában