A Paks edzője, Bognár György adott hosszabb interjút az Origónak. A futballprofesszor csak nevet a statisztikákon, az erőnléti edzőkön és a konditermeken.

Velőt rázó vélemény a futball modernizációjáról egy igazi szakértő szájából. Bognárt nemcsak nem érdekli a futballstatisztika, de nem is tudja, mi mit jelent, és az egész csak a hozzánemértésnek az elfedésére van.

A Liverpool például elképesztő statisztikai hálózattal rendelkezik, leginkább ezek, és nem mondjuk a pénz alapján igazolnak játékosokat. Így kukázták össze többek között Andy Robertsont a Hull Cityből, aki azóta top3-as balbekk lett a világon. Mivel nem értenek hozzá, ezért a számokba menekültek, nézegették, milyenek a beadásai, az elfutásai, a szerelési készsége, helyezkedése, presszingje. Ahelyett, hogy megkérdezték volna Bognár Györgyöt.

Azt firtatta az Origo, hogy mit szól ahhoz a nézethez, vonulathoz, hogy a focit már csak adatalapon, statisztikai alapon, mérésekkel lehet játszani. És hogy tudja-e például mi az az xG-mutató.

„Nem tudom, mi az az xG. De azt tudom, hogy maga a játék nem bonyolult.

Egy csapatot összerakni, egy győztes mentalitású társaságot összehozni, az már igen. De nem vagyok teljesen vak, látom ezt a tendenciát. Annak idején ezért hagytam ott a tévét. Mert amíg a futballról beszélgettünk a Nyilasi Tibivel, a Puhl Sanyival, a Várhidi Péterrel, abban én maximálisan partner tudtam lenni. Egyszer csak feltűntek ott olyan emberek, akik magukat szakértőnek nevezték és elkezdtek arról mesélni, hogy hány szöglet, meg hány bedobás volt az első félidőben. Nem értettem, mi történik, hiszen azt, hogy hány szöglet van egy meccsen, a néző is látja.

Statisztikára annak van szüksége, aki nem érti a futballt. Citálja a számokat, s alátámasztja a saját véleményét. Erről szól ez az egész. Ez a foci 5–10 százalékát teszi ki – nem többet. Ott van az erőnléti edző. Feltette már magának azt a kérdést, hogy mire jó egy erőnléti edző? Hogy levezesse a bemelegítést?”

Mondjuk a szerencsétlen vörösök bedobásedzőt is szerződtettek, holott megmondta Bognár, hogy erőnléti edző se kell. De menjünk bele a részletekbe is:

Szerinte például egy vicc a konditerem, aki úgy érzi, hogy arra van szüksége, az meg fogja csinálni magától. Ők anno, amikor hideg volt, bementek a tornaterembe és két hónapig súlyzóztak, felüléseket csináltak.

„De csak abban a két hónapban, sem előtte, sem utána. Akkor mi értelme volt az egésznek?”

Ezen a ponton mondjuk nem került szóba az, hogy már akkor mennyire eredménytelenek voltak a magyarok nemzetközi szinten, itt kezdődött a lemaradásunk a világtól.

De térjünk át Ronaldo hasára.

„Tudom, erre most azzal jönnek, hogy nézzük meg Cristiano Ronaldo hasát. Láttam én is, sok munka van benne, magának csinálja, mert jól akar kinézni. De nem a kockás hasától zseniális focista. Látta ön már egyik-másik paksi játékosnak a hasát? Elmondom, van olyan, mint Cristiano Ronaldóé. Most akkor mire helyezzem Pakson a hangsúlyt? Arra, hogy még kockásabb legyen a hasuk? Egy fenét! Hogy megtanítsam nekik levenni a labdát.”

Itt sem kérdeztek közbe, hogy nem gyermek-, illetve ifjúsági korban kellene-e inkább megtanítani a labdalevételt, mintsem a felnőtt csapatban. De aztán elvitte a hangsúlyt megint a statisztika.

Jönnek nekem olyan bűvös számokkal, hogy az egyik játékos 90 százalékos hatékonysággal passzolt a meccsen. Hát persze, hiszen ő volt a belső védő, nagy baj is lenne, ha nem lenne meg a 90 százalék. De mit tesz ez hozzá magához a játékhoz? Én látom, hogy ki mit nyújt és ehhez tervezem a taktikát. Sok edző véleményével szemben állok, hogy nem lehet az egész pályás letámadást csinálni. Dehogynem. Gyorsasági állóképesség kell hozzá és nem statisztika. A Paks azért tud 90 percig futni, mert ez a képességünk megvan.

Hét közben nem hajtom agyon a játékosokat, aztán a meccsen mégis mi futunk a legtöbbet a mezőnyben. Az edzés nem más, mint egy eszköz. A lényege, hogy a meccsre készüljünk fel. Nem edzéskirálynak kell lenni. Ott vagyok minden tréningen, de sokat átvesz tőlem a fiam, meg a Kiss Tamás. Én azért vagyok ott, hogy lássam az intenzitást. A meccset, a focit imádom. Ez az életem.

Itt tudod elolvasni az egész nagyinterjút.

Még több Bognár:

Heti Bognár: „Ki a fenét érdekel, hány gólt kapunk, ha mi lőttük a legtöbbet”

Egészen parádés menetelésben van a Paks, edzőjük, Bognár György pedig lubickol a nyilatkozatokban.

Bognár György, a Budaörs edzője burkoltan, de egyértelműen lebutázta a nőket

Ha Kulcsár Katalin jelenléte a magyar foci lebutítása, akkor mit mondjuk arra, hogy Bognár még mindig a magyar labdarúgásban dolgozhat?

Bognár György nem hisz a magyar foci javulásában :(

Bognár csak azért sem akar az NB I-ben dolgozni.

(Fotó: facebook.com/paksifcofficialsite)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Balhézott, piált, majd az év meccsén az év meglepetését okozta

További cikkeink a témában