Az MMA legerősebb promóciójának, legtelítettebb súlycsoportjában ért fel a csúcsra a brazil Charles Oliveira. Gyerekként betegeskedett, az orvosok azt mondták, kerekesszékben marad, de felépült. A favelákban nevelkedett, 20 éves volt, amikor bemutatkozott a UFC-ben, és nála rögösebb, hosszabb utat eddig még talán egyetlen bajnoka sem járt be az Ultimate Fighting Championshipnek.

A UFC veretlen könnyűsúlyú világbajnoka, a dagesztáni Habib Nurmagomedov visszavonult, így a legnagyobb MMA-szervezet megüresedett világbajnoki címéért küzdött meg hétvégén a brazil Charles Oliveira és az amerikai Michael Chandler. Az első menetben Chandler közel került a kiütéses győzelemhez, Oliveira azonban átvészelte a számára nehéz pillanatokat, majd a második menet elején másodpercek alatt kiütötte ellenfelét, ő az új bajnok.

Oliveira 2010-ben mutatkozott be a UFC-ben, 11 év borzasztó hosszú idő a legmagasabb szinten és 27 meccsre volt szüksége, hogy végre a világbajnoki címért bunyózhasson. A 28. UFC-s ketrecbe lépése alkalmával szerezte meg a bajnoki övet 31 éves korában,

soha korábban nem kellett ennyiszer bunyóznia valakinek a UFC-ben, ahhoz hogy bajnok legyen.

Brazíliában, a favelákban felnövő srácok számára a sport az egyik legkecsegtetőbb és szinte egyedüli lehetőség a kitörésre. A brazil futballban megannyi példa van a szegénységből feltörő srácokra, akik később a sorsukat és a családjuk életet is megváltoztatták a futballkarrierjükkel. A foci mellett a különböző küzdősportoknak is óriási a népszerűsége, hagyománya Brazíliában. A brazil dzsúdzsucu (portugálul Jiu-jitsu brasileiro vagy BJJ), a capoeira vagy a kick-box is népszerű, az elmúlt években, évtizedekben pedig az MMA is szinte már nemzeti sport lett. A Gracie-család, azon belül is Royce Gracie a kevert harcművészetek egyik legbefolyásosabb alakja, az első UFC-gálán 1993-ban megnyerte a szervezet első tornáját, ezzel a sportág egyik ikonja és azóta is meghatározó alakja lett.

Később pedig több meghatározó brazil bajnoka volt a UFC-nek és más MMA-promócióknak, elég Anderson Silvára, Wanderlei Silvára, Junior dos Santosra, José Aldóra vagy Lyoto Machidára gondolni. A nőknél meg Amanda Nunesre vagy Cris Cyborgra – akiket minden idők két legjobb női MMA-sának tartanak a szakértők.

Erre a – bajnokokat felvonultató – listára került most fel Charles Oliveira, aki úgy nőtt fel, hogy a nagy brazil világbajnokokat látta küzdeni, de sokáig úgy tűnt, hogy neki nem adatik meg felérni a csúcsra. Sőt, gyerekként az orvosok azt mondták, kerekesszékben fog maradni, beteges srác volt, hétéves korábban a csontozatával, a bokájával voltak gondok és szívzörejt is megállapítottak nála.

Később javult az állapota, de az orvosok továbbra is azt tanácsolták neki, hogy ne sportoljon. Ő viszont azt mondta, hogy bele is halna, ha nem tehetné azt, amit a legjobban szeret, vagyis a sportolást.

Egy ismerős által került kapcsoltba a küzdősportokkal, előbb egy helyi dzsúdzsucu-klubba kezdett járni, két évvel később azonban az utcán lelőtték azt a személyt, aki megismertette vele a sportágat.

18 éves korában mutatkozott be a profi MMA-sok között, első meccsét egy kopogtatással nyerte, 12–0 volt a mérlege, amikor leigazolta a legnagyobb MMA-szervezet, a UFC. Az első öt UFC-s meccséből mindössze kettőt nyert meg, és közben folyamatosan gondjai volt a fogyasztással is, több alkalommal súlyt tévesztett, akkor még a mostaninál eggyel alacsonyabb súlycsoportban, pehelysúlyban szerepelt.

2012-ben Cub Swanson győzte le KO-val a fiatal Oliveirát

Egészen 2017-ig hullámvasút jellemezte a teljesítményét, voltak meggyőző meccsei, de több alkalommal legyőzték, kiütötték. Úgy tűnt, hogy ugyan egy tehetséges versenyző, és nyilván már a UFC-be bejutni is komoly teljesítmény, de arra nem lesz esélye, hogy a elitbunyós legyen. 2017 decemberében Paul Felder TKO-zta, utána viszont valami megváltozott Oliveiránál, és azóta minden meccsét megnyerte, zsinórban kilencet. Mérlege 31 győzelem, ebből 28 idő előtti befejezés és nyolc vereség.

A UFC 155 fontos (70 kg-os) súlycsoportja az elmúlt években a szervezet legmélyebb és legminőségibb mezőnyét sorakoztatta fel. Már az óriási teljesítmény, ha valaki a ranglista top 15-jébe bekerül, címmeccset vívni pedig még nehezebb. Habib Nurmagomedov, Dustin Poirier, Tony Ferguson, Justin Gaethje, Conor McGregor vagy Rafael dos Anjos neve fémjelezte a divíziót az elmúlt években, Nurmagomedov volt az a versenyző, aki mindenkit dominánsan legyőzött, és úgy tűnt, hogy egy ideig biztosan ő marad a bajnok. A tavaly nyári Gaethje elleni címvédése után viszont meglepetésre bejelentette, hogy a csúcson befejezi, veretlenül visszavonul. Vagyis a világbajoki öv ideiglenesen gazdátlan maradt.

A súlycsoport színvonalát mutatja, hogy hiába nyert zsinórban hét meccset Charles Oliveira és hiába volt az összes idő előtti befejezés, egészen addig nem számolt vele komolyan a UFC, amíg tavaly nyáron egy rendkívül domináns teljesítménnyel legyőzte a korábbi ideiglenes bajnok, igazi közönségkedvenc Tony Fergusont. És mivel Oliveira nem meccselt Nurmagomedovval így már a UFC számára is egyre inkább logikusnak tűnt, hogy a brazil címmeccsen bizonyíthasson. (Marketingszempontból az nem feltétlen mutat jól, ha az új bajnok egy olyan bunyós, akit nemrég legyőzött a régi bajnok – lásd Poirier, Gaethje vagy McGregor.)

A Tony Ferguson elleni győzelem volt az igazi fordulópont a karrierjében

Végül a mindössze egy UFC-s meccstapasztalattal rendelkező, korábbi Bellator-bajnok Michael Chandler ellen kapta meg a lehetőséget Oliveira a világbajnoki cím megszerzésére. A UFC érezhetően az eladhatóbb, piacképesebb Chandlert favorizálta az angolul nem beszélő Oliveirával szemben. A meccs előtt több szakértő és Chandler is azt mondta, ellenfele az igazán nehéz helyzetekben feladja, csak akkor tud jól teljesíteni, ha ő dominál. Erre aztán totálisan rácáfolt Oliveira, az első menetben majdnem KO-zta őt Chandler, a másodikban viszont fordított, ő az új bajnok.

A Do Bronx (leginkább Favelákból való-nak lehet fordítani) becenevű Oliveira UFC-s karrierje során nagyjából hárommillió dollárt keresett a meccspénzeivel, vagyis most már nincs rákényszerítve arra, hogy a nyomornegyedben éljen. Ennek ellenére nem hagyta el a közösségét:

Ugyanott élek, ahol korábban, egy nagyobb házban, de nem szakadtam el az ismerőseimtől. Tudom, honnan jöttem, hova tartok, de ez nem azt jelenti, hogy el akarok távolodni a közösségtől. Megpróbálok segíteni, vannak befolyásos barátaim, legtöbbször élelemmel támogatjuk az ittenieket

– nyilatkozta nemrég.

A vasárnapi győzelme után az amerikai sajtó rögtön felkapta a sztoriját, megjelent egy korábbi felvétel, a fiatal Oliveira épp bemutatja, hogy milyen körülmények között él a családjával:

Azt meg, hogy mennyire fontos személy a közösségében, jól mutatja a videó, amelyen az otthoni ünneplése látható:

Hiába ő az új bajnok, népszerűségben továbbra sincs Poirier, Ferguson vagy Gaethje szintjén, Conor McGregorral pedig ilyen szempontból senkit sem lehet összehasonlítani a UFC-ből. Azonban a bajnoki övvel a derekán most új lehetőségek kapujában, első címvédése legvalószínűbb esetben Dustin Poirier és Conor McGregror nyári meccsének győztese ellen lesz, és az a bunyó már a globálisan szélesebb ismertséget is meghozhatja számára.

(Fotók: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Eltűnt pár gól a női kézi-vb egyik meccse közben, de a videoelemzés után végül meglett
A whisky, ami bebalzsamozza a lelked! Ismerd meg a Makers Mark különleges világát!