Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nyolcvankilenc éves volt az Aranycsapat vb-ezüstérmes, olimpiai aranyérmes jobbhátvédje, aki Grosics Gyula halála után a klasszikus tizenegy utolsó élő tagja volt.

Az Aranycsapatból utolsóként távozó Buzánszky Jenő 1954-ben vb-ezüstöt, 1952-ben olimpiai aranyérmet nyert Helsinkiben, a Nemzet Sportolója volt.

Buzánszky Jenő 1925. május 4-én született Újdombóváron, a magyar válogatottban 1950 és 1956 között 49-szer játszott, többet között az Évszázad mérkőzésén, 1953-ban Londonban. Az 1954-es világbajnokság mind az öt mérkőzésen szerepelt, így természetesen a berni döntőben is, ahol hatalmas meccsen végül alulmaradtunk. 35 éves korában vonult vissza az aktív labdarúgástól, majd edzőként dolgozott Dorogon és Esztergomban.

Buzánszky december 12-én került az esztergomi kórházba, ahol megoperálták, majd a műtét után az intenzív osztályra került, állapota kritikus volt, így a rákövetkező héten ismét meg kellett őt műteni. Aztán ifj Buzánszky Jenő közölte a Fourfourtwo.hu szerkesztőségével, hogy édesapja január 11-én, este nyolc órakor csatlakozott társaihoz, az égi Aranycsapathoz. Ott is büszkén képvisel minket.

Nyugodjon békében, Jenő bácsi!

(Fotó: Europress/AFP)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.