Mit adhat Coutinho a Barcelonának, és mikor?

Az egy pillanatig nem kétséges, hogy a Barcelonának kellett egy Coutinhóhoz hasonló tudású karakter, de egyelőre még sokismeretlenes, hol és mikor tudja majd hasznosítani Valverde.

Most hogy végre sikerült nyélbe ütni az év leghosszabban elhúzódó, már-már unalomba fulladó hatalmas átigazolási sagáját, útnak indultak az elemzések, hogy mi fog történni a Barcelonával Coutinho érkezése után.

És persze a történetben nemcsak új fejezetet nyithatunk, hanem ismét meglehetősen izgalmassá vált. Coutinho leigazolása kapcsán két gondolat kavargott bennem: túlkompenzálás és a jövő építése.

Neymar távozása presztízsveszteség volt a Barcának, amiből semennyire sem sikerült felállni a nyáron, merthogy a két fő célpontból kettőt nem tudtak megszerezni, Verratti kapcsán a PSG, Cou kapcsán pedig a Liverpool volt hajthatatlan. És akkor adtak 105 milliót (plusz bónuszok) Ousmane Dembéléért. Majd most télen emelték a tétet Coutinhóért, a kettő együtt pedig akkora összeg, ami túlkompenzálásnak hat Neymarért.

Azonban szakmailag nézve egyáltalán nem véletlen, hogy ezért a két fiúért ennyit harcolt, és ennyit adott a katalán klub:

(Fotó: Lucas Uebel/Getty Images)

A vezetőség ugyanis rájött, nem elég a jelenben erősíteni, gondolkodni kell előre is, ahogy azt már elkezdte a Real Madrid. (Csak ők spanyolokkal, míg a Barca elengedte a La Masiát.) Neymar pótlása szükségszerű volt, elvégre neki szánták a Barcelonát az Iniesta-Messi utáni időkre, most viszont jött két fiatal tehetség, aki nemcsak Neymart, hanem mindkét ősbarcás zsenit pótolni fogja. Kezd összeállni a mozaik, ami szétesőben volt az elmúlt hónapokban – és az a gyanúnk, hogy Griezmann-nal fog végleg kirajzolódni a kép. A jövő Barcelonájának képe.

Mit fog adni Coutinho, ért-e ennyit?

Erre nem én válaszolnék, hanem két, nálam egy árnyalattal autentikusabb személy, két valamivel híresebb és sikeresebb labdarúgó, Steven Gerrard és Andrés Iniesta:

– mondta Gerrard a brazilról

Iniesta pedig láthatóan, nem érzi úgy, hogy neki már lefőtt a kávé Barcelonában, neki is roppant hízelgő a véleménye a kis brazilról:

És ebben a két véleményben ott van a lényeg, amiért ennyire ragaszkodott hozzá a Barcelona, Coutinho ugyanis támadóként és irányítóként is világklasszis. Kiválóan lát a pályán, a passz- és kombinációs játékban hatalmas előrelépés, hogy Messinek igazi társa lesz, valamint a brazilnak is gyilkos kulcspasszai vannak.

És valószínűleg a La Ligában, ilyen társakkal még inkább kiteljesedhet. Ezért is hozhatták el már most, télen, amiben egyébként semmi logika nincs, elvégre nem játszhat a BL-ben, a Liverpoollal viszont mehetett volna még egy-két kört, arról nem beszélve, hogy ott már ő volt a sztár, ment neki, ami a vb előtt fontos. A Barcelonában csak a már eldőlni látszó bajnokságban és a kupában léphet pályára, vagyis lájtos tavasza lesz.

De mikor? És hova fog beférni?

Ez a válogatott szempontból kettős érzés, mert talán nem lesz annyira kifacsarva, azonban élesebb meccsekből is kevesebb lesz. Viszont a Barcának épp ez kellett: Iniestát tehermentesíteni a bajnokságban, hogy az öreg pengébb legyen a BL-ben, Cou meg szépen felveszi a ritmust úgy, hogy lesz lehetősége hibázni. És lesz ideje kitanulni a csapat pozíciós játékát, amiben az erős, eredményes és emberileg remekül beilleszkedő Paulinhónak is van még elmaradása Valverde elmondása alapján. Counak többet kell majd dolgoznia, ha nincs a csapatánál a labda, erre jók lesznek a Leganések és a Las Palmasok.

Guillaume Balagué spanyol futballszakíró véleménye

„Iniesta öregszik, és hallani olyan híreszteléseket, hogy ez az utolsó szezonja a Barcánál, mert Kínából hatalmas átigazolási ajánlatok jönnek. A klubnak ilyen minőségre van szüksége a középpályán. Coutinho még nem Iniesta, sőt inkább támadóként tekintenek jelenleg rá, de képes az ehhez szükséges képességeit fejleszteni. Eleinte nem sok kötelezettséget raknak rá védekezésben, labda nélkül, de ezt is meg kell tanulnia, hiszen középtávon középpályásnak tekintik őt.”

Valverde személye garancia arra, hogy Coutinho tovább fog fejlődni, a 4-4-2-ben és a 4-3-3-ban is meg fogja találni a helyét. Ami biztos, hogy a tengely adott, Umtiti, Busquets, Messi és Suárez a fix pont, ebbe érkezhet Cou így:

Suárez 

Messi

Coutinho – Paulinho – Busquets – Dembélé

Jordi Alba – Umtiti – Piqué – Sergi Roberto

Ter Stegen

Ebben a felállásban a brazil nem mozogna idegenül, a 'Poolban is bal oldalról indult mindig, ráadásul kamatoztatni tudja azt a rendkívüli skilljét, hogy befele cselezve elsüti a jobbost, ami életveszélyes.

Vagy pedig visszatérnek a jó öreg 4-3-3-hoz, amihez most már megvannak a megfelelő támadók. A bajnokságban, Iniesta nélkül így nézhet ki:

Dembélé – Suárez – Messi

Coutinho – Busquets – Rakitic

Jordi Alba – Umtiti – Piqué – Sergi Roberto

Ter Stegen

Persze ezen kívül egy rakás verzió is járhat még Valverde fejében, kizárt, hogy nem próbálja meg Cout és Messit együtt Suárez mögött, teljesen szabadon. Valahogy így, három erős emberrel mögöttük:

Suárez

Coutinho – Messi

Paulinho – Busquets – Rakitic

Jordi Alba – Umtiti – Piqué – Sergi Roberto

Ter Stegen

Akárhogy is, a jövő, ha drágán is, megérkezett Barcelonába, Coutinho és Dembélé garancia arra, hogy Iniesta és akár Messi után is lesz élet a csapatnál.

(Fotó: David Ramos/Getty Images)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon