De tudod mit? Inkább mondunk hármat, aminek minden esélye megvan rá, hogy a Nokia 3310-zel, a Samsung Galaxy S3-mal vagy nagyjából bármelyik iPhone-nal emlegessék egy lapon. A két tuti befutó mellett egy elég meglepő jelölttel is készültünk.

Samsung Galaxy S7

Ehhez a kijelentéshez tényleg nem kell nagy bátorság, hiszen jelenleg a Galaxy S6 a telefonok Usain Boltja, Mike Tysonja, Ayrton Sennája egy személyben - őt kell megverni ahhoz, hogy valaki felérhessen a csúcsra, de amekkora előnyből a Galaxy S-sorozat várja a folytatást, valószínűtlen, hogy jövőre ez bárkinek sikerülni fog.

És hogy mekkora ez az előny? Nos, ha csak a telefon teljesítményét nézzük, akkor kereken egy év. A legtöbb konkurens gyártó jövőre ugyanis azt a Snapdragon 820 procit fogja használni, ami az eddig kiszivárgott infók alapján teljesítményben nagyjából az idén tavasszal bemutatott Galaxy S6 szintjét hozza, a Samsung viszont az új telefonjába már az új Exynos 8890-et fogja rakni. A Samsung emellett RAM-ban is nagyot verhetne a többiekre, ha akarna, ugyanis az idén bemutatott DRAM-technológiájuk lehetővé teszi, hogy

akár 6 GB RAM-ot rakjanak a telefonba,

de ez azért elég valószínűtlennek tűnik.

Ami annál valószínűbb, hogy a hírek szerint a szokottnál előbb, már januárban bemutatkozó új telefon összesen négy változatban érkezik majd, ugyanis a Galaxy S7-nek az S6-hoz hasonlóan szintén lesz hajlított szélű edge változata, és mindkét modell két különböző konfigurációval lesz elérhető: a hírek szerint az erősebb telefonokba a már emlegetett Exynos proci és 4 GB RAM kerül, míg a gyengébbekbe 3 GB RAM és a Snapdragon 820. Ez pedig azt is jelenti, hogy

a Galaxy S7 jóval olcsóbb lehet, mint az elődje,

ha cserébe hajlandóak vagyunk elviselni, hogy a telefonunk "csak" olyan erős, mint egy LG, egy Sony vagy egy HTC csúcsmodell.

Ez még mindig nem fogja azt jelenteni, hogy nem mi tartjuk a kezünkben a legjobb telót, hiszen a hírek szerint a Samsung más érdekességekkel is készül, mint például a retinaszkenner, a saját fejlesztésű (a Gorilla Glassnál strapabíróbb) Turtle Glass törésálló üveg, a C-típusú USB-csatlakozó, az 5G-s adatkapcsolat, a microSD-bővíthetőség, és az sem kizárt, hogy a kijelző felbontását is növelik. Mivel ez már a Galaxy S6-ban is QHD felbontású volt, így értelemszerűen az új telóban UHD (vagy ahogy köznyelven emlegetik: 4K-s) felbontású kijelző lehet.

Jól hangzik, mi? Pedig még nem is beszéltünk a másik, kevésbé nyilvánvaló okról,

ami gyakorlatilag kizárja, hogy jövőre ne mindenki Galaxy S7-tel a kezében akarjon rohangálni.

Ez pedig nem más, mint a virtuális valóság.

Biztosak vagyunk benne, hogy a Samsung kihasználja azt a helyzeti előnyét, hogy az összes gyártó közül csak nekik van komolyan vehető virtuális valóság-szemüvegük (ami ráadásul piszok olcsó is), és a jövő évet teljesen a virtuális valósággal próbálják majd meg tematizálni, amiben olyan cégek leszek a segítségükre, mint a Sony, a Microsoft, a HTC és az Oculus, akik szintén érdekeltek benne, hogy az emberek minél jobban ráizguljanak az új hóbortra (nem lesz nehéz dolguk). Ha bejön a számításuk, akkor pedig teljesen mindegy, hogy a többi telefongyártó mivel próbál robbantani, az emberek csak egy dolgot fognak kérdezni: na és hol a virtuális valóság-szemüveg?

Hát ott van a Galaxy S7-nél, így pedig nem kérdés, hogy jövőre a Samsung telója nem csak a legerősebb, de egyben a legvonzóbb telefon is lesz a piacon.

Xiaomi Mi5

A Samsungot gyakorlatilag egy dologban lehet megverni, mégpedig árban, és a jelenlegi állás szerint a Xiaomi (ejtsd: sómi) lesz az, ami a legnagyobb ütést fogja bevinni ezen a téren.

Az idén év végén vagy jövő év elején bemutatkozó Mi5-nek hasonló jövőt jósolunk, mint a tavaly előtti OneTouch One-nak, azzal a különbséggel, hogy emögött a telefon mögött nem egy kis garázscég, hanem Kína egyik legnagyobb telefongyártója áll, így az Mi5 nem csak 2016 egyik legjobb telefonja lesz, hanem egyben a kínai gyártó nyugati hódításának első nagyobb állomása is.

Ez lesz az első telefon, amiben bemutatkozik az új Snapdragon 820 (vagy a hasonló teljesítményre képes MediaTek Helio X20) proci, ami mellett 4 GB RAM-ot, egy 16 megapixeles kamerát és 3030 mAh-os akksit találunk, az 5,3 colos kijelző pedig QHD (2560x1440 pixel) felbontású lesz. Az izgalmasabb fícsörök között szerepel a gyorstöltés, amivel fél óra alatt 60%-ig tölthetjük fel az akksit, a 2016 egyik legnagyobb slágerének ígérkező C-típusú USB-csatlakozó, valamint a hihetetlenül vékony dizájn: a telefon mindössze 5,3 mm vastag lesz.

Az Mi5 tehát a jövőre érkező felsőkategóriás telefonok prototípusa is lehetne, és mivel teljesítményben semmivel sem marad el a konkurenciától, gyakorlatilag

nem lesz rá okunk, hogy bármilyen más telefont vegyünk

ugyanis a 400 dolláros, vagy még annál is kedvezőbb árával messze ez lesz a legolcsóbb telefon, ami ebben a kategóriában szóba jöhet.

iPhone 7

A Samsung Galaxy S6 diadalmenetében sokat segített, hogy az Apple idén előzékenyen félreállt az útból, és csak egy kisebb ráncfelvarrást hajtottak végre az iPhone-on, jövőre viszont kérlelhetetlenül jön az új számozott telójuk, aminek a játékszabályok szerint

a legjobbnak kell lennie.

Ezt a játékszabályt eddig a Samsungnak sem igazán sikerült soha felrúgnia, így már csak a hagyományok miatt is van okunk azt gondolni, hogy 2016 legjobb telefonját iPhone 7-nek fogják hívni.

A dolgunkat nem könnyíti meg, hogy a Galaxy S7-tel vagy a Xiaomi Mi5-tel ellentétben az új iPhone-ra még majdnem egy évet kell várni, így a telefonnal kapcsolatban egyelőre kevesebb a konkrétum, mint egy átlagos választási programban, ráadásul ahogy az lenni szokott, ezúttal is az Apple készülékéről szállingóznak a legőrültebb pletykák (oldalsó kijelzők, keret nélküli kijelző), amivel kapcsolatban a főszabály az, hogy ha őrültségnek hangzik, akkor az is.

Ugyanakkor akár biztató jelnek is vehetjük, hogy az új iPhone-ról eddig gyakorlatilag csak unalmas részletek szivárogtak ki, mint például az Intel által gyártott hatmagos proci, vagy hogy a telefon kicsit vékonyabb lesz az elődjénél, ami azt jelenti, hogy az Apple egyelőre jól titkolja, milyen nagy dobásra készül jövő szeptemberben.

Ami valószínű, hogy a telefon se több memóriát, sem nagyobb felbontású kamerát nem fog kapni, mint az idei modell (ezeket ugyanis idén frissítették), de ez nagyjából semmit nem jelent, hiszen a mindig külön utakon járó Apple 2 GB RAM-ból is ki tud hozni olyan sebességet, mint mások négyből, és 12 megapixelből is olyan fotókat, mint mások tizenhatból vagy húszból.

Amiben az iPhone 7 biztosan jobb lesz az elődjénél, az a kijelző felbontása, hiszen hiába szép az iPhone képe, a 4,7 colos iPhone 6S 1334x750 pixeles felbontású kijelzője 2015-ben egyszerűen nevetséges egy prémium telefonban. 2016-ban még inkább az lesz, tehát az Apple-nek nagyon sürgősen váltania kell, ha nem akarják kiröhögtetni magukat, így a következő iPhone-ban legalább full HD felbontású kijelzőre számíthatunk.

Azt sem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy az új telefon végre tényleg vízálló lesz: az Apple tavaly benyújtott egy olyan szabványt, ami nem kívülről, hanem belülről (a telefon alkatrészeit) védi a víz ellen, így leginkább csak az a kérdés, hogy a technológiát behozzák-e már a következő telefonnal, vagy még várnak vele.

A további érdekességek között szerepel az e-SIM-kártya bevezetése, a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó (bye-bye Home gomb), valamint a Siri személyi asszisztens új képessége, amivel képes lesz a szóban megfogalmazott leveleinket lefordítani szöveges üzenetté.

Azt viszont, hogy mi lesz a next big thing, ami miatt mindenki iPhone-t akar majd venni, egyelőre mi sem tudjuk, viszont abban biztosak vagyunk, hogy az Apple-nek van egy-két adu a tarsolyában, szóval ez inkább csak még érdekesebbé teszi a várakozást.

(A cikkben szereplő képek csak illusztrációk, nyitókép: AFP)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Ezzel a rejtett beállítással felgyorsíthatod az androidos telefonod

További cikkeink a témában