Pályája évente 170 métert módosul, de 2029-ben még biztonságos távolságban fog elszáguldani mellettünk.

Szakértők egy csoportja megvizsgálta a 2004-ben felfedezett Apophis nevű aszteroidát, majd arra jutottak, hogy a 340 méter széles (közel Eiffel-torony nagyságú) égitest 2068-ban nagyon közel merészkedik a Földhöz, annyira, hogy akár el is találhatja bolygónkat.

A becsapódás lehetősége azért áll fent, mert bár az aszteroida jelenleg ütköző pályán kívül mozog, a napsugárzás hatására az objektum felmelegedhet, amelynek hatására a kibocsátott hőenergia kimozdíthatja a pályáról – ez évente 170 méteres eltérést is jelenthet a korábbihoz képest.

Becslések szerint a becsapódás esélye 1:150 000-hez, bár ez még mindig elég csekély, azért a szakértők szerint nem árt fokozott figyelemmel kísérni az égitestet, amely egyébként 2029-ben (még) biztonságos távolságban fog elszáguldani mellettünk – eddig és ekkor lesz lehetőségünk kicsit jobban megismerni.

Nem várt felfedezést tettek a Földre legveszélyesebb aszterodiáról

Pedig még a talaj- és kőzetminták vissza sem értek a Földtől mintegy 300 millió kilométeres távolságra lévő, és kábé 100 ezer km/h-val száguldó Bennuról.

(Forrás: Live Science, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Ez volt az első fotó a csernobili atomkatasztrófáról

További cikkeink a témában
Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat
Hirdetés