A kutatók a James Webb-űrtávcső adatainak vizsgálatával kimutatták, hogy a fiatal, 10 milliárd évvel ezelőtti Univerzum sokkal kevésbé volt kaotikus és rendezetlen, mint azt korábban gondolták, és hogy az ekkori galaxisok sokkal gyorsabban fejlődtek annál, mint ahogy eddigi elméleteik jósolták.

A csillagküllők olyan elnyúlt, a spirálgalaxisok központi régiójához csatlakozó, egy bicikli küllőjéhez hasonlítható alakzatok, ahol sok csillag helyezkedik el egymás közelében. A küllők kialakulása egy galaxisban szabályozza a csillagok születését oly módon, hogy a csillagközi gázt a galaxis központi régiója felé vezeti.

Így tehát azok a galaxisok, amelyeknek van küllője, már egy nyugodtabb, érettebb fejlődési szakaszba léptek a nagy csillagkeletkezési rátát mutató, fiatal galaxisokkal ellentétben.

„A korai Univerzum galaxisai sokkal gyorsabban fejlődtek, mint azt gondoltuk volna” – idézik a cikkben Zoe Le Conte-t, a kutatás vezetőjét. A kutató szerint ez azért igazán meglepő, mert arra számítottak, hogy a fiatal világegyetem még sokkal turbulensebb és kaotikusabb volt.

A régebbi elméletek szerint ilyenkor gyakoriak lehettek a galaxisok közötti ütközések, és ennek következtében még sok csillagközi gáz várt arra, hogy csillagokká alakuljon.

A James Webb-űrtávcső adatai azonban felfedték azt, hogy ez az elmélet mégsem helytálló, és hogy világunk fiatalkorában a galaxisok az elvárt ütemnél jóval gyorsabban fejlődtek. A kutatók eredményeiket a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban tették közzé.

Ezek is érdekelhetnek:

Földi életre alkalmasnak tűnő bolygót találtak, ráadásul a szomszédban

A potenciálisan lakható bolygó az eddigi legalkalmasabb jelölt.

Ilyen lesz az égbolt, ha felrobban az égbolt egyik legfényesebb csillagja

A robbanás fénye még a bolygónkról is látható lesz majd, állítólag olyan fényes lesz, mint a telihold nappal.

(Forrás: Csillagászat.hu)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés