A potenciálisan lakható bolygó az eddigi legalkalmasabb jelölt.

Földi életre alkalmasnak tűnő bolygót találtak, ráadásul a szomszédban. A Gliese 12b-nek elnevezett planéta mindössze 40 fényévre van a Földtől, és nem sokkal kisebb, mint a mi bolygónk, nagyjából akkora lehet, mint a Vénusz. A planéta a lakható zónán* belül helyezkedik el, felszíni hőmérsékletét pedig 42 Celsius-fokra becsülik.

*A lakható zóna azt a távolságot jelenti a csillag – jelen esetben a Gliese 12 jelű vörös törpe – körül, ahol a hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a bolygó felszínén a víz folyékony halmazállapotú maradjon. A víz az élet kialakulásához szükséges legfontosabb feltételek egyike, vagyis ha valóban lehet rajta víz, akkor az élet jelenléte sem zárható ki.

„Csak 40 fényévre van, igaz, ez nem azt jelenti, hogy a közeljövőben bármikor eljuthatunk hozzá, ugyanakkor ráirányíthatjuk a világ legnagyobb űrteleszkópjait, és megérthetjük, milyen lehet a légköre”

– mondta Shishir Dholakia, az ausztrál Dél-Queenslandi Egyetem doktorandusz hallgatója, a kutatás eredményeit rögzítő tanulmány vezető szerzője.

A NASA szerint a Gliese 12b valóban jó jelölt a további vizsgálatokra, ami arra is magyarázatot adhat, hogy milyen lépésekben alakulhat ki egy élhető bolygó.

(Forrás: The Guardian, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Ilyen lesz az égbolt, ha felrobban az égbolt egyik legfényesebb csillagja

A robbanás fénye még a bolygónkról is látható lesz majd, állítólag olyan fényes lesz, mint a telihold nappal.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában