A képen látható galaxisok az univerzum legidősebbjei közé tartoznak, hamarosan szinte az ősrobbanás utáni pillanatokról is érkeznek felvételek.

A NASA új űrteleszkópja, a James Webb első közzétett felvétele sok különböző galaxis pislákoló fényét mutatja meg, amelyek az univerzum legidősebbjei közé tartoznak – a következő felvétel a távoli galaxisok 13 milliárd évvel ezelőtti állapotát mutatja be:

A világegyetem kis szeletét éles részletességgel rögzítette a James Webb űrteleszkóp. Ez itt például a Földtől mintegy ötmilliárd fényévre található SMACS 0723 jelű galaxiscsoportról készült

Joe Biden amerikai elnök, aki a Fehér Házban tartott rendezvényen mutatta be a képet, történelminek nevezte ezt a pillanatot:

„Még felfogni is nehéz. Döbbenetes. Történelmi pillanat a tudomány és a technológia, Amerika és az egész emberiség számára.”

Egyébként ezt a képet csak előzetesként tették közzé a James Webb űrteleszkóp több nagy felbontású színes képének bemutatása előtt. A NASA egyik vezetőjétől, Bill Nelsontól lehet tudni, hogy köztük lesz az univerzumról valaha készült legmélyebb felvétel is, amivel még korábbra, nagyjából 13,5 milliárd évre – azaz közel az univerzum becsült kezdőpontjához – nézhetünk majd vissza, ahogy mondja: „Szinte a kezdetekig visszamegyünk”.

UPDATE: Még képek a James Webbtől:

Az eddigi legerőteljesebb űrteleszkóp feltehetően átalakítja az univerzum kialakulásáról alkotott tudásunkat

Az Európai Űrügynökséggel közösen indított teleszkópot az 1990-es évek közepe óta fejlesztik, végül decemberben juttatták fel az űrbe, jelenleg pedig nagyjából egymillió kilométerre van a Földtől, ahol az ősi galaxisok kutatását végzi. Szakértők szerint a teleszkóp forradalmasíthatja a kozmoszról alkotott ismereteinket azáltal, hogy részletes infravörös képeket készít az univerzumról. A tízmilliárd dolláros teleszkóp képes bepillantani az exobolygók légkörébe és megfigyelni az univerzum néhány legrégebbi galaxisát, mivel lencsék, szűrők és prizmák rendszerét használja az emberi szem számára láthatatlan infravörös spektrum jeleinek észlelésére. A NASA egyik kutatója, Jonathan Gardner elmondta, hogy „a James Webb képes az időben visszafelé látni közvetlenül az ősrobbanás után, olyan messzi galaxisokat keresve, hogy a fénynek sok milliárd évbe telt, amíg a galaxisokból eljutott hozzánk. A Webb nagyobb, mint a Hubble, így távolabbi, halványabb galaxisokat is láthat”.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: NASA)

Ez is érdekelhet:

Félelmetes hangokat ad ki a bolygó, ahol tovább tart egy nap, mint egy év

A NASA napfigyelő űrszondája átrepült a Vénusz felső légkörén, ekkor sikerült rögzítenie.

Korábban nem látott anyagra bukkantak az Oroszország felett felrobbant meteoritban

Azt feltételezik, hogy a hirosimai atombombánál 30-szor nagyobb erejű robbanás során keletkezett magas hőmérsékleti és nagynyomású körülmények teremtették.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában