A NASA előre szólt, hogy valami nagy bejelentéssel készülnek szerda estére. Csak annyit szellőztettek meg, hogy a Naprendszerünkön kívüli bolygókról, azaz exobolygókról lesz szó, szóval gondoltuk, hogy valami fontosat akarnak mondani, de erre azért senki nem számított.

A tudósok ugyanis bejelentették, hogy egy tőlünk 40 fényévre található csillag, a Trappist-1 körül nem kevesebb, mint

hét olyan bolygót találtak, melyek nagysága nagyjából megegyezik a Földével, a hétből három pedig olyan távolságban kering a Trappist-1-től, hogy az élet kialakulásához nélkülözhetetlen víz folyékony halmazállapotban lehet jelen rajtuk.

A most felfedezett bolygók egyébként olyan közel keringenek egymáshoz, hogy egymás felszínéről nézve nagyjából akkorának látszanak, mint a Hold a Földről nézve. Valahogy így:

A NASA illusztrációja

Ez a felfedezés azért akkora szenzáció, mert akár néhány éves közelségbe is hozhatja egy második Föld felfedezését.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy ezeket az exobolygókat a Spitzer-űrtávcső segítségével azonosították, és még ők is meglepődtek, hogy ennyi Föld-szerű bolygó kering egyetlen csillag körül.

A kutatásokat ezután már tudatosan ezekre az égitestekre összpontosítják. A sajtótájékoztatón nyilatkozó Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos adminisztrátora sem tudta leplezni izgatottságát. Egyenesen azt mondta, hogy

Ez a felfedezés egy hatalmas lépés abba az irányba, hogy megtudjuk, egyedül vagyunk-e az univerzumban.

A Trapist-1 egyébként egy ún. ultrahideg törpecsillag, ami sokkal kisebb és sokkal hidegebb, mint a Nap, de mivel a felfedezett bolygók közelebb keringenek hozzá, mint a Föld a mi csillagunkhoz, ezért némelyik exobolygó felszíni hőmérséklete feltehetőleg még emberi léptékben sem tekinthető extrémnek.

Itt egy szemléltető videó, egyenesen a NASA-tól:

A NASA nem mond gyakran olyat, hogy egy kutatás a földönkívüli élet felkutatása szempontjából is ígéretes, ezúttal pedig szó szerint ez hangzott el, szóval lehet okunk némi izgatottságra.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában