Romániából indult Spanyolországba tartott, de csak Magyarország felett időzött el.

Kicsivel több mint egy hete, március 9-én órákon keresztül körözgetett a magyar légtérben Somogy vármegye felett az Amerikai Egyesült Államok Légierejének (U.S. Air Force) egyik B–52H Stratofortress típusú repülőgépe, ami egyébként a világ egyik legismertebb nagy hatótávolságú nehézbombázója.

A B–52H Stratofortress nehézbombázó – többek között – gravitációs és nukleáris bombák szállítására is alkalmas, de felszerelhető különböző robotrepülőgépekkel

A repülőgépek nyilvános repülési útvonalát követő Radarbox nevű oldal szerint a NOBLE41 kódjelű nehézbombázó Romániából indult és Spanyolország felé tartott, azonban csak a magyar légtérben időzött el:

Mindezidáig nem lehetett tudni, mit keresett ott az az ominózus B–52H Stratofortress, de a honvedelem.hu megmagyarázta a dolgot:

„A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányítói (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) hajtottak végre „száraz”, azaz fegyverzetalkalmazás nélküli rávezetéseket magyar légtérben, mintegy két óra időtartamban az Amerikai Légierő (USAF) egyik B-52H Stratofortress nehézbombázójával. A kiképzés egyedülálló lehetőséget biztosított a magyar JTAC-ek számára, hogy a NATO-n belüli egységes eljárások alapján gyakorolhassanak az ikonikus típussal nappal és éjszaka.”

Tehát a Magyar Honvédség tudott a gép érkezéséről.

(Forrás: 74nullanulla.hu, fotó: U.S. Air Force)

Ez is érdekelhet:

Videón, ahogy egy orosz vadászgép nekiütközik egy amerikai drónnak

Egy másik orosz vadászgép pedig megpróbálta üzemanyaggal lespriccelni az amerikai drónt.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában