Romániából indult Spanyolországba tartott, de csak Magyarország felett időzött el.

Kicsivel több mint egy hete, március 9-én órákon keresztül körözgetett a magyar légtérben Somogy vármegye felett az Amerikai Egyesült Államok Légierejének (U.S. Air Force) egyik B–52H Stratofortress típusú repülőgépe, ami egyébként a világ egyik legismertebb nagy hatótávolságú nehézbombázója.

A B–52H Stratofortress nehézbombázó – többek között – gravitációs és nukleáris bombák szállítására is alkalmas, de felszerelhető különböző robotrepülőgépekkel

A repülőgépek nyilvános repülési útvonalát követő Radarbox nevű oldal szerint a NOBLE41 kódjelű nehézbombázó Romániából indult és Spanyolország felé tartott, azonban csak a magyar légtérben időzött el:

Mindezidáig nem lehetett tudni, mit keresett ott az az ominózus B–52H Stratofortress, de a honvedelem.hu megmagyarázta a dolgot:

„A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányítói (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) hajtottak végre „száraz”, azaz fegyverzetalkalmazás nélküli rávezetéseket magyar légtérben, mintegy két óra időtartamban az Amerikai Légierő (USAF) egyik B-52H Stratofortress nehézbombázójával. A kiképzés egyedülálló lehetőséget biztosított a magyar JTAC-ek számára, hogy a NATO-n belüli egységes eljárások alapján gyakorolhassanak az ikonikus típussal nappal és éjszaka.”

Tehát a Magyar Honvédség tudott a gép érkezéséről.

(Forrás: 74nullanulla.hu, fotó: U.S. Air Force)

Ez is érdekelhet:

Videón, ahogy egy orosz vadászgép nekiütközik egy amerikai drónnak

Egy másik orosz vadászgép pedig megpróbálta üzemanyaggal lespriccelni az amerikai drónt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Eltört a csavar? Itt a megoldás, rögtön hét!

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés