Neeee!

Számítógépes probléma sújtja az emberiség legnépszerűbb és legismertebb űreszközét, az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkópot, emiatt jelenleg minden csillagászati megfigyelés leállt – közölte szerdán a NASA:

A közlemény szerint az űrteleszkóp vasárnap óta tétlen, ugyanis leállt egy az 1980-as évekből származó számítógép, amely a tudományos műszereket irányítja. A problémát vélhetően egy meghibásodott memórialemez okozta – a kamerák és más eszközök viszont jelenleg biztonsági üzemmódban működnek.

A NASA Marylandben lévő Goddard Űrrepülési Központjának légiirányítói hétfőn megpróbálták újraindítani a számítógépet, sikertelenül. Most megpróbálják a tartalék memóriaegységet bekapcsolni. Ha ez működik, a teleszkópot egy napig tesztelik, mielőtt visszakapcsolják a tudományos műszereket, hogy folytathassák a megfigyeléseket.

Az 1990-ben fellőtt Hubble egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat, de a NASA már dolgozik az utánpótláson: a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot, amivel 13,5 milliárd évvel ezelőttre tekinthetünk majd vissza. Ez a szonda azonban túl messzire – 1,5 millió kilométerre – lesz a Földtől ahhoz, hogy űrhajósok segítségével finomhangolják működését.

Eközben...

(Forrás: NASA, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A rúnaírásos bluetooth-ról nehéz elhinni, hogy nem netes mém