Bizonyították a sötét anyag hiányát, de azt nem, hogy miért nincs
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A kutatók egy nagyon szokatlan eredményre jutottak.

Az univerzum nagy része a titokzatos sötét anyagból áll, amelyet a kutatóknak még nem sikerült közvetlenül bizonyítaniuk, csak közvetett bizonyítékokat találtak létezésére. Feltételezhetően ez az anyag tartja össze a galaxisokat, amelyek forgómozgásuk miatt gyakorlatilag szétrepülnének: plusz tömeget ad nekik. A sötét anyag valószínűleg ötször gyakoribb, mint a normál anyag, de nem bocsát ki fényt vagy detektálható sugárzást, csupán gravitációs hatása észlelhető.

„A távolság pontos meghatározása döntő jelentőségű a galaxis fizikai jellemzőinek becslésében, és így a sötét anyag hiányának megállapításában” – mondta Shany Danieli, a NASA munkatársa.

Az Astrophysical Journal Letters című tudományos lapban bemutatott tanulmány eredményei megerősítik a kutatók 2018-as kutatási eredményeit, amit a Yale Egyetem kutatója és a kutatásban részt vevő Pieter van Dokkum szerint az emberek jogosan kérdőjeleztek meg, hiszen

Arra nincs jó magyarázat, hogy hogyan és miért nincs a Cet északi csillagképben lévő NGC1052-DF2 jelű galaxisban sötét anyag.

Ha már Hubble...

Talán ez is érdekelhet még:

(Forrás: NASA, Phys.org, MTI, fotó: NASA, ESA, and P. van Dokkum (Yale University))

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.