Ha a leendő amerikai elnök betartja a választási ígéretét, az nagyon fog fájni Tim Cookéknak.

Trump ugyanis többek között azzal kampányolt a választás előtt, hogy ha megválasztják, 45%-os védővámot fog kivetni a kínai importra, ezzel segítve elő, hogy az amerikai cégek visszavigyék a gyártást az USA-ba.

Kína viszont ezt természetesen nem szándékozik ölbe tett kézzel végignézni: az állami kézben levő Global Times szerint ha a leendő amerikai elnök betartja az ígéretét, a kínai kormány kénytelen lesz "ellenlépéseket" foganatosítani, ami jelentősen visszavethetné nem csak az amerikai autók, de az iPhone-eladásokat is az országban.

Ez pedig nagyon fájhatna az Apple-nek, aminek éppen Kína az egyik legnagyobb felvevőpiaca, az iPhone 6s-ből például a nyitóhétvégén eladott 13 millió készülékből 3-4 millió az ázsiai országban talált gazdára. Bár az Apple részesedése a kínai piacon azóta folyamatosan csökken (nagyrészt a hazai gyártók, mint a Huawei vagy a Xiaomi miatt), ám ha Kínai tényleg bekeményítene, az így is milliárd dolláros veszteségeket okozhatna a világ legértékesebb cégének.

Donald Trump fejével díszített, aranyozott iPhone (Fotó: AFP)

Az Apple - és persze a kínai iPhone-fanok - így most leginkább abban reménykedhetnek, hogy Trump eléggé visszavett az ígérgetésből, amióta rájött, hogy tényleg ő lesz az amerikai elnök: az a választási ígérete például, hogy hatalomba lépése után egy muzulmán vallású ember sem léphet be az országba, rekord gyorsasággal tűnt el az oldaláról, de a dél-koreai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében is jóval engedékenyebb hangot ütött meg, mint a kampányban, amikor még azt ígérte, hogy az USA többé nem fogja megvédeni az országot.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Komoly újításokat kapott a Messenger, mintha a kőkorszak ért volna véget

Magyarok nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

További cikkeink a témában