A fényszennyezés komolyabb probléma, mint gondolnánk.

Manapság egyre nehezebb olyan sötét égboltot találni, ahol nyugodtan elmerülhetünk a csillagok éjszakai kémlelésében. Egy új tanulmány szerint pedig a helyzet csak egyre rosszabb lesz, ugyanis arra jutottak, hogy

a fényszennyezés következtében az égbolt évről évre átlagosan 9,6%-kal fényesebbé válik, ami azt jelenti, hogy éjszakánként egyre kevesebb égi objektum látható.

A tanulmányhoz több mint 51 ezer, 2011 és 2022 között készült beszámolót, illetve műholdas adatokat használtak fel. A kutatók számára az is egyértelműen kirajzolódott, hogy a vizsgált helyeken 2014 óta drámaian csökkent az emberek által érzékelt csillagok száma – a folyamat persze nem mindenhol ugyanolyan mértékű, például az Egyesült Államokban jelentősebb, mint Európában.

Csak hogy jobban érzékeltessük a dolgot: a projekt egyik kutatója és a Német Földtudományi Kutatóközpont munkatársa, Christopher Kyba szerint mindez azt jelenti, hogy

„ha valaki olyan helyen született, ahol abban az időben 250 csillagot lehetett látni az égbolton, akkor mire 18 éves lesz, ez a szám már csak száz lenne. Ez igazán jelentős változást.”

Két, fényszennyezéssel foglalkozó kutató, Fabio Falchi és Salvador Bará szerint a tanulmány legfontosabb üzenete a tudományos közösségek irányába az, hogy a fényszennyezés annak ellenére növekszik, hogy annak korlátozására bevezettek mindenféle ellenintézkedéseket.

A fényszennyezés nemcsak az éjszakai égbolt élményét rontja, de a csillagászok dolgát is jócskán megnehezíti, valamint az állatvilágot is komolyan érinti – utóbbi esetében például befolyásolja a hormonszintet, a szaporodási ciklust, az állatok aktivitását és a ragadozókkal szembeni sebezhetőséget is.

(Forrás: IFL Science, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Megváltozott a Föld keringési pályája a Nap körül

Csökkent a Nap tömege, távolodott a Hold, ez pedig mind hatással van a Földre.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Tudod, kinek a hibája a parkolóóra feltalálása, és miért kell egyáltalán a parkolásért fizetni?

Rájöhettek, hogyan épültek fel az egyiptomi piramisok

A Samsung 43 másodpercnyi színtiszta alázással reagált az Apple botrányos reklámjára

További cikkeink a témában