Elvis Presley akkora sztárrá nőtte ki magát, hogy már repülőből és pilótából sem volt elég egy darab, az egyik magángépe évtizedekig pusztult a sivatag közepén.

1956-ban jelent meg a húszas évei elején járó Elvis Presley első kislemeze, a Heartbreak Hotel, mely azonnal hatalmas siker lett. Karrierjében azonban két évvel később katonai szolgálat miatt kellett szünetet tartania, de addigra már akkora sztár lett, hogy a németországi szolgálatai idején beújított egy BMW 507 Roadstert. Ekkor ismerte meg ezredesének lányát, Priscilla Ann Beaulieu-t is, aki később a felesége (Priscilla Presley) lett.

Visszatérése már a 60-as évekre tehető, de nem ez volt a legsikeresebb korszak.

Kisebb filmszerepei és a kemény kritikák egyértelműen jelezték, hogy nemcsak az Elvis iránti érdeklődés kopott meg az évek alatt, hanem neki is vissza kell találnia a közönséghez. 1973-ban már az ő koncertje volt az első, melyet műholdon keresztül közvetítettek az egész világnak. Néhány év kellett csak, és a Király újra a csúcson volt. Ezzel párhuzamosan azonban nemcsak magánélete romlott meg, hanem egészségügyi állapota is, melyért a gyógyszerfüggőség okolható.

Elvis birtokában számtalan különleges autó volt a híres rózsaszín Cadillactől a ritka BMW-n át a Mercedes-Benz 600 Pullman limuzinig, melynél akkoriban nehéz volt drágábbat találni. Ilyet még a világ vezetői közül is csak kevesen engedtek meg maguknak, ahogyan a magángépet is.

1976 decemberében azonban Elvis 840 ezer dollárért vett egy Lockheed JetStar magángépet.

Miközben megjelent Elvis Jailhouse Rock című lemeze, a Lockheed 1957 szeptemberében bemutatta a JetStart, mely hamar népszerű lett a hírességek körében. Négy hajtóművét a repülőgép végén helyezték el és ezzel akár több mint 900 km/órás sebességgel is repülhetett. Több mint 4000 kilométeres hatótávja bőven elegendő volt az üzleti utakhoz vagy ingázni a turné helyszínei között. Háromfős személyzete mellett nyolc vagy akár tíz utasnak is kényelmes utazást biztosított a JetStar, amiből több mint 200 példányt gyártottak a Georgia állambeli Mariettában.

Magángépből és pilótából is több állt Elvis rendelkezésére, hogy feszített tempóban is bármikor a rajongó tömegek elé állhasson. A repülőn Tom Parker „ezredessel” és a testőreivel, vagyis a Memphis Maffiával utazott a fellépésekre.

Vörös bársonnyal, arany bevonatokkal és fával burkolt a gép utastere, melyben természetesen mosdó, bárszekrény, hangrendszer és televízió is található.

Most az új-mexikói Roswell International Air Centerben áll, ahol évtizedek óta a sivatagi napon pusztul, hajtóművei nélkül. A repülőgép ebben a formában még kiállítási tárgynak is rendkívül szomorú, de az Elvis Presley által aláírt dokumentumok egyértelműen jelzik a kötődést, így könnyen lehet, hogy valaki meglátja benne a fantáziát.

Ez is érdekelhet:

Észbontóan néz ki Elvis felújított BMW-je

Elkészült Elvis Presley egykori BMW 507-esének felújítása. A képek láttán megértjük, hogy miért szeretett bele azonnal ebbe a kocsiba.

Elvis és a rock n’ roll születése-album

Elvis ki? – kérdezte 1956 elején Alfred Wertheimer fotós, amikor az RCA lemeztársaság kiküldte őt, hogy fotózza végig egy feltörekvő memphisi énekes-gitáros turnéját. Az arc elment, és egy év alatt 3000 fényképet kattintott el, és egyúttal megörökíte...

Rózsaszín Cadillac – Elvis Presley autói

A rock 'n' roll örökös királya legalább úgy szerette az autókat, mint a színpadot.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés