Kis odafigyeléssel simán elérhető, hogy ne pazaroljuk feleslegesen az energiát a laptopunkkal.

Az alacsonyabb villanyszámla mindig jól jön, de most különösen fontossá vált, ezért összegyűjtöttünk – pontosabban a Dell szakértői – néhány tippet, hogyan lehet energiatakarékosabbá tenni a laptopok használatát, ami nem mellesleg még a hosszabb akkumulátor-üzemidőhöz hozzájárul, vagyis ahhoz, hogy hosszabb ideig használhassuk kényelmesen a gépünket.

Az akkumulátor üzemideje azt jelenti, hogy mennyi ideig képes működni egy feltöltéssel. Ez az akkumulátor kapacitásától függ, ami a benne tárolható töltés mértékét jelenti. Ez a kapacitás az akkumulátor kémiai öregedésével, illetve minden egyes kisütési-töltési ciklussal fokozatosan csökken, ami azt eredményezi, hogy egy töltéssel egyre rövidebb ideig használható a gép. Általában 18-24 hónap után észlelhető az akkumulátor élettartamának csökkenése. Nagyobb teljesítményű igénybevételnél ez hamarabb jelentkezhet, ám okos használattal későbbre is ki lehet tolni ezt az időt.

Már néhány kattintással is gondoskodhatunk arról, hogy kevesebb energiát fogyasszon a gépünk,

hiszen a laptop konfigurációja és energiaellátási beállításai befolyásolhatják az akkumulátor teljesítményét – például a fogyasztás mérsékléséhez...

  • módosíthatjuk a kijelző fényerejét és felbontását,
  • aktiválhatjuk a sötét módot a legtöbbet használt alkalmazásainkban,
  • ha nincs szükség rá, akkor kikapcsolhatjuk a billentyűzet háttérvilágítását, illetve a WIFI-t és a Bluetooth-t, valamint a laptophoz csatlakoztatott külső eszközöket is,
  • bezárhatjuk a nem használt szoftvereket is. (A különböző operációs rendszerek feladatkezelőjében azt is nyomon követhetjük, mekkora erőforrást igényelnek az egyes programok. Ha valamelyik csúcsokat döntöget, akkor utánanézhetünk, tudjuk-e valamilyen alternatívával helyettesíteni, mivel ezzel a gép működése is gyorsabbá válhat).
  • A frissebb operációs rendszerekben (pl.: a Windows 11-ben) már speciális energiatakarékossági funkciók is használhatók.
  • Bizonyos számítógépekhez pedig elérhetők olyan megoldások is, amik segítik maximalizálni a laptop akkumulátorának élettartamát azáltal, hogy konfigurálják az akkumulátor karbantartásának módját, méghozzá a felhasználó személyes preferenciái alapján.

A laptop háza táján kívül is akad pár apróság, amire odafigyelve optimalizálhatjuk a fogyasztást

Sokat számít például a hőmérséklet. A laptopokban ventilátorok gondoskodnak arról, hogy ne melegedjenek túl az alkatrészek. Ezek működésére nagyobb szükség van olyankor, amikor a gép alja nem szellőzik megfelelően. Ez akkor fordul elő, amikor a laptop valamilyen puha bútoron vagy szöveten van bekapcsolt állapotban.

  • Érdemes inkább asztalon használni, vagy laptoppárnát helyezni alá, amikor ágyon, kanapén, fotelban, babzsákban vagy hasonló helyen gépezünk.

A szélsőséges hőmérsékletet sem kedvelik a laptopok. Ha a számítógépünk extrém hideg vagy meleg hőmérsékletnek volt kitéve, például

  • az utcán cipeltük magunkkal téli fagyok vagy nyári kánikulák idején, akkor a használat és a töltés előtt jobb, ha hagyjuk, hogy előbb elérje a normál hőmérsékletet.

Még néhány apróság:

  • Az alvó mód is használ valamennyi energiát, ezért érdemes kikapcsolni az eszközt, ha több órán keresztül nem használjuk. Különösen érdemes ezt olyankor megtenni, mielőtt laptoptáskába, fiókba vagy más zárt helyre tesszük az eszközt.
  • A kábelt is ajánlott kihúzni a konnektorból, amikor nem töltjük a gépet, hiszen minimális energiát ilyenkor is felvesz a rendszer, ráadásul a túltöltés az akkumulátor üzemidejének romlását is gyorsítja – fontos, hogy mindig a laptophoz mellékelt, eredeti hálózati adaptert használjuk.

(Fotó: Dell, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Így az energiaválság közepén közelebb kerültünk a korlátlan energia előállításához

A XXI. század egyik legjelentősebb tudományos eredményét érték el amerikai kutatók.

Áram, gáz, fa? Mégis mivel fűtsünk?

Nemcsak az számít, hogy mi mennyire drága, és nemcsak a mostani télben kell gondolkodni, ennél összetettebb a kérdés. Szakértők segítenek eligazodni a kWh-dzsungelben.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Van egy szó, ami 189 ezer(!) betűből áll, mégsem ez a világ leghosszabb szava

További cikkeink a témában