Akut veszély nem áll fenn, de jobb felkészülni azért az a komolyabb aszteroidabecsapódásokra.

Az Európai Űrügynökség (ESA) megkezdte a munkát az első olyan bolygóvédelmi rendszer kiépítésén, amely aszteroidabecsapódásoktól hivatott megvédeni a Földet.

A Héra-projektében – a NASA Dart nevű űrszondájának közreműködésével – azt tanulmányozzák, hogy mi történik, ha egy űrhajó vagy egy űrszonda nekiütközik egy aszteroidának. Azt szeretnék megtudni, megváltoztatható-e egy Föld felé tartó égitest iránya

– a szakértők egyébként az 50 méteres vagy az annál nagyobb aszteroidák esetében javasolják az útiránytól való elterelést.

Aszteroidák rendszeresen becsapódnak a Föld légkörébe, ahol rendszerint elégnek, a nagyobb meteoritok azonban jelentős károkat tudnak okozni. Az oroszországi Cseljabinszk fölött például 2013 februárjában egy 20 méter átmérőjű meteorit robbant fel, olyan lökéshullámot keltve, amelyben 1500 ember sérült meg elsősorban szétrepülő üvegcserepektől.

Az ESA igazgatója, Rolf Densing szerint a cél az, hogy „megvédjék az emberiséget”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem áll fenn akut veszély.

A gyakorlatban ezt egészen pontosan úgy képzelik el a szakemberek, hogy...

A Héra görög istennő nevét viselő bolygóvédelmi projekt keretében az első kísérletet 2022-ben hajtják végre, amikor az amerikaiak űrszondája, a Dart összeütközik egy 150 millió kilométerre lévő kettős aszteroida kisebbik darabjával, és a kutatók szerint várhatóan maga után hagy egy krátert és megváltoztatja az égitest röppályáját. Az ESA szerint ez lesz az első olyan égitest, amelynek fizikai tulajdonságait és útirányát az ember megváltoztatja.

Az ütközés után a Héra repül oda a dupla aszteroidához, hogy adatokat gyűjtsön az aszteroidák szerkezetének és összetételének jobb megértése céljából. Az íróasztal-nagyságú űrszonda magával visz miniszatelliteket is, 10 centiméteres kockákat, amelyek a kisbolygó összetételét és belsejét fogják vizsgálni.

Kiderült, miért volt olyan pusztító a dinoszauruszok kihalását okozó aszteroida becsapódása

Oké, hogy az aszteroida 12 kilométer átmérőjű volt, de egy kis szerencsével kisebb pusztítást is okozhatott volna.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Mi történik, ha egy 1000 Celsius-fokon izzó vasgolyót teszel egy ananászra? Meglepődsz

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés