Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Oké, hogy az aszteroida 12 kilométer átmérőjű volt, de egy kis szerencsével kisebb pusztítást is okozhatott volna.

66 millió éve egy hatalmas aszteroida csapódott a Földbe a Mexikói-öböl térségébe, hatása katasztrófális volt, az állat- és növényfajok 75%-a elpusztult. Egy nemzetközi kutatócsoport pedig most megállapította, miért okozhatott ilyen mértékű kihalást:

A mexikói Yucatán-félszigeten lévő mintegy 200 kilométer átmérőjű, ma is látható kráter vizsgálatából és számítógépes szimulációkból a szakemberek megállapították, hogy a becsapódási szög mintegy 60 fokos lehetett.

Az aszteroida 12 kilométer átmérőjű lehetett, északkelet felől érkezett, és körülbelül 30 kilométer mélyen fúródott a Föld kérgébe. Az üreg mélyén a folyékonnyá vált kőzet feléledt és néhány perc alatt a Mount Everestnél magasabb hegyet képzett. Az azonban nem maradt meg, hanem visszazuhant és hegyek vagy csúcsok jellegzetes belső gyűrűjét hagyta hátra.

A kutatók eddig is tudták, hogy a becsapódási helyszín kőzete óriási mennyiségű ként tartalmazott, és amikor ez a légkörbe jutott és a vízgőzzel elegyedett, globális telet idézett elő.

A tanulmány egyik szerzője, a londoni Imperial College professzora, Gareth Collins szerint

(Forrás: MTI, fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.