Mi legalábbis első ránézésre biztosan azt gondolnánk, hogy oké, hát ez biztosan valami barokk portré, azok meg elég drágák szoktak lenni. Csakhogy ez a festmény vadonat új.

Ami miatt a Christie’s aukciósház mégis ilyen bizakodó az árával kapcsolatban az az, hogy

ez az első olyan árverésre bocsátott festmény, amit egy mesterséges intelligencia festett. Bezony ám.

Na persze nem egyedül, hiszen az MI-nek több ezer tanítója volt: mindazok az 1300-as és 1900-as évek között élt festők, akiknek a műveit betáplálták a mesterséges intelligenciába (összesen tizenötezret), ami így már önállóan is képes volt portrékat alkotni.

A mester névjegye

Azaz hogy nem teljesen önállóan, hiszen a képzeletbeli Belamy családot ábrázoló portrék két mesterséges intelligencia közreműködéséből születtek: az egyik megalkotta a képet, a másik pedig megpróbálta kitalálni, hogy az elkészült kép ember vagy gép alkotása. A munka addig folyt, amíg a második mesterséges intelligencia úgy nem döntött, hogy a festményt ember készítette.

A Belamy családról készült képek ennek ellenére mégsem a befektetett munka miatt kelnek majd el várhatóan akár tízezer euróért, sokkal inkább a "történelmi mérföldkő" státuszuk az, ami könnyedén megnyithatja a tehetősebb műkedvelők pénztárcáját.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Van egy szó, ami 189 ezer(!) betűből áll, mégsem ez a világ leghosszabb szava

További cikkeink a témában