Jókora méretűre dagadt az elmúlt napokban kirobbant Facebook-botrány, amelyből már Zuckerbergék nem fognak kijönni jól.

Történt ugyanis, hogy a The New York Times és a The Guardian egyidejűleg hozta nyilvánosságra azt, hogy a Cambridge Analytica nevű, politikai adatkezeléssel és szolgáltatással foglalkozó cég a Facebook adatait használta fel az amerikai választók befolyásolására reklámokkal, illetve személyre szabott politikai üzenetekkel.

Mintegy 50 millió felhasználó lehet érintett

A Cambridge Analyticát Steve Bannon, Donald Trump volt tanácsadója és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója alapította. Így a cég mintegy ötvenmillió Facebook-felhasználó profilját és adatait „szippantotta le” anélkül, hogy a közösségi oldal működtetői erről értesítették volna a felhasználókat, noha a rossz nyelvek szerint a közösségimédia-óriás vezetőségének tudomása volt arról, hogy visszaélnek a felhasználók adataival. És bár a Facebook vasárnap este jelentette, hogy a Cambridge Analyticát kitiltották a közösségi oldalról, a kártyavár így is kezd kissé rájuk dőlni.

A londoni alsóház, az amerikai képviselőház és az EP is választ vár

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban vizsgálatot indítottak a hatóságok a Cambridge Analytica ellen a Facebook-felhasználók adataival történő esetleges visszaélés miatt, közben meg a londoni alsóház, az amerikai képviselőház energetikai és kereskedelmi bizottsága és az Európai Parlament is meghallgatásra hívta Zuckerberget, hogy magyarázatot adjon a cég körül kirobbant botrányra, amely gazdasági értelemben is igencsak megviselte a Facebookot. Ugyanis az ügy hétvégi kirobbanása óta a közösségi oldal részvényeinek értéke zuhanórepülésbe kezdett, a nagyvállalat piaci értéke egyes adatok szerint mintegy 50 milliárd dollárral csökkent.

Nem volt adatlopás, vagy mégis?

Andrew Bosworth, a Facebook igazgatója még vasárnap azt írta, hogy nem volt szó adatlopásról, mert a rendszert nem érték támadások, jelszavakat vagy információkat nem loptak el és nem hekkeltek meg. Majd egy hosszabb csend után jött Zuckerberg, aki végül is beismerte, hogy a Facebook hibázott, és mostantól azon lesznek, hogy hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg.

Ennek érdekében a közösségi oldalon elérhető valamennyi applikációt alaposan átvizsgálják, és kitiltják az oldalról azokat a fejlesztőket, akik visszaélnek a személyes adatokkal, illetve nem vállalják a mostantól kötelező auditálást. Zuckerberg többek között kihangsúlyozta, hogy a felhasználók adataihoz történő hozzáférést pedig ezentúl korlátozzák: csupán a nevek, a profilképek és az e-mail-címek lesznek nyilvánosak, minden további adat csakis akkor lesz elérhető, ha a fejlesztő előzetesen írásos szerződést köt a Facebookkal, megszerzi a felhasználó jóváhagyását is.

Már 7 éve figyelmeztették a Facebook-fejeseket, de ők csak legyintettek rá

Közben még érdemes megemlíteni azt, hogy a felhasználók adatainak védelméért küzdő egyik osztrák aktivista, Max Schrems szerint 2011-ben és 2012-ben is egy közel hétórás megbeszélésen vett részt a Facebook nagyágyúival, hogy az adáthalász programok jelentette kockázatokról értekezzenek.

Elmondása szerint a Facebook illetékesei azt állították, hogy nem látnak semmilyen problémát az egésszel, és

szerintük azzal, hogy valaki használja a közösségi hálót, egyúttal beleegyezik abba, hogy mások olyan alkalmazást telepítenek, amellyel összegyűjthetik az adatait.

Max Schrems szerint a probléma jóval súlyosabb és nagyobb a Cambridge Analytica-ügynél, ugyanis több ezer olyan alkalmazás lehet, amely hasonló módszerekkel és motivációval operál a közösségi térben, ugyanakkor a közvélemény jelenleg csupán azért kapta fel ennyire ezt az ügyet, mert ez Donald Trumppal és az amerikai elnökválasztással volt kapcsolatos.

Közben pedig mozgalom indult azért, hogy minél többen töröljék magukat a Facebookról. Többek között Elon Musk is lépett:

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában