A világítóoszlopok java részét 1914-es dokumentumok alapján gyártják újra.

Tavaly zárták le a forgalom elől a Lánchidat, és miközben felújítják az erősen lepusztult hidat, külső műhelyekben is folyik a munka.

A kandelábereket már azelőtt el kellett távolítani a hídról, hogy a bontási munkák megkezdődhettek volna. Mivel részletes szakmai dokumentáció nem állt rendelkezésre, a szakemberek állapotfelméréssel kezdték a munkát.

Az eredeti közvilágítási oszlopokból négy nagy, három lámpatesttel felszerelt Széchenyi-korabeli bronzkandeláber maradt meg.

A két világháború között – amikor a közvilágítás korszerűsítése miatt sűrűbben kellett elhelyezni az oszlopokat – már vasöntvények kerültek a hídra, és szintén vasöntvényeket használtak a Lánchíd 1949-es helyreállításakor is. Ilyen vasöntvény az egy lámpatestes, 12 darab parti és a 8 pilonkandeláber, valamint a 32 egyágú hídkandeláber is.

A mostani felújítás során a szakemberek a hídkandeláberek 1914-es megjelenését vették alapul. Korabeli fotók, dokumentumok és cikkek segítségével a híd múltjához méltó és a hiteles továbbélését szolgáló állapot kialakítását tűzték ki célul, ezért örökségvédelmi szakértők bevonásával és felügyeletével

32 oszlopot rekonstruálnak, és háromágú kandeláberként újra legyártják őket, 24 kandelábert pedig – köztük a négy Széchenyi-korabelit – gondosan restaurálnak.

A díszes oszlopok technikailag is megújulnak: az eddigi nátriumlámpás világítás helyett valamennyi kandeláber korszerű és energiatakarékos LED-fényforrással kerül a Lánchídra.

A mohácsi öntödében már izzik a munka

A kutatások eredményei alapján aprólékos munkával tervezték meg és készítették el a kandeláberek öntőmintáit, amelyek felhasználásával a mohácsi öntödében gyártják a világítóoszlopok vasszerkezetét.

A vasöntödében a korabeli technológiához hasonlóan, de modern eszközökkel dolgoznak: az ún. homokszekrényekben először az öntőminták segítségével a kandeláberelemek negatív formáját hozzák létre, majd homokból készült magminta behelyezésével kialakítják a belső üregeket is. Az öntvényhez szükséges alapanyagot indukciós kemencékben melegítik, utána csaknem 1400 Celsius-fokos hőmérsékleten lecsapolják és üstökbe töltik az olvadékot. Ebből öntik a vasat a homokszekrényekbe, és miután kihűlnek, kiveszik a kész vasöntvényeket, amelyek felülettisztítás után hagyják el a gyárat.

Összeállításuk után a restaurált és az új vasöntvény kandelábereket is a Lánchíd kékesszürke színére festve helyezik vissza, míg a négy Széchenyi-korabeli nagy kandelábereknél az eredeti bronzfelület látszik majd.

(Forrás: BKK, fotók: magyarepitok.hu/Nagy Mihály)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában