Az első iPhone óta nem volt ennyire forradalmi mobil
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A hajlítható telefonoké a jövő? Ezt egyelőre nem tudjuk, de az biztos, hogy a mobilpiacon az első iPhone bemutatása óta nem történt annyira radikális változás, mint amit a Huawei Mate X hozott.

Ha valaki nem követi napról-napra a technológiai híreket, annak egy kis gyorstalpaló:

  • tavaly ősszel a tök ismeretlen Royole elsőként mutatott be olyan telefont, aminek a kijelzője ketté hajtható, így egyszerre használható egy klasszikus okostelefonként, széthajtva pedig egy kisebb táblagépként.
  • Ezt követte idén február végén a Samsung egy sokkal kiforrottabb megoldással,
  • majd néhány napra rá a Huawei Mate X, ami ránézésre az első olyan hajlítható telefonnak tűnt, ami a hétköznapokban is használható lehet.

Ez utóbbit volt most szerencsénk személyesen is kipróbálni a Huawei budapesti bemutatótermében, ahol kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy mit várhatunk az új technológiától.

Néhány perces próbálgatás alapján persze nehéz értékelni egy ennyire új eszközt, pláne úgy, hogy a "vennék vagy nem vennék" kérdést alapból elméleti síkra tereli a telefon ára, ami idegeben 2300 eurónál (730 ezer forint) kezdődik, Magyarországon meg talán csak a jóisten tudja, hogy mennyi lesz. A Mate X-et ennek megfelelően nem is aszerint kell értékelni, hogy vennénk-e ilyen telefont mondjuk egy Samsung Galaxy S10 vagy a hamarosan bemutatkozó Huawei P30 helyett, sokkal inkább úgy, mint egy olyan technológiának az első hírnökét, ami a következő években átveheti a hatalmat az okostelefonok piacán.

Mert bár a Mate X egyelőre nem egy teljesen kiforrott eszköz, de első fecskének borzasztóan erős. Az első okosszemüveg, az első okosóra vagy az első virtuálisvalóság-szemüveg (sőt, talán az első okostelefon is) mérföldekkel volt elmaradva attól az összeszedettségtől, amit a (kvázi) első hajlítható telefon tud. Ez annyira igaz, hogy ha pusztán a specifikációt nézzük, a Mate X szinte mindenben felveszi a versenyt a jelenlegi csúcstechológiával: a telefonban a legújabb Kirin 980 procit találjuk 8 GB RAM-mal, képes az 5G-s adatkapcsolatra, a hátlapi, 40, 16 és 8 megapixeles tripla kamerarendszer pedig majdnem ugyanazt tudja, mint a Huawei Mate 20 Próban, ami egybehangzó vélemények szerint jelenleg az egyik legjobb mobilkamera a piacon (meg szerintünk is).

A telefon egyik oldalán egy 6,6 colos, 2480x1148 pixeles OLED kijelzőt találunk, ami felbontásban hozza egy mai csúcskategóriás telefon szintjét, viszont

aminek a felbontása szintén a Full HD környékén mozog (2480 x 892 pixel) és elvileg 6,4 colos átmérőjű. A gyakorlatban ennek a kijelzőnek a tetejét a tesztkészüléken egy nagy kamera ikon foglalta el, amit mi nem bántunk, mert így a képernyő nem lett nevetségesen hosszúkás, ráadásul a Huawei számos jó ötletet is kitalált, hogyan lehetne hasznosítani a második képernyőt.

Az egyik érdekes megoldás, hogy

ami nem csak azért jó, mert

  • így a nagyobbik kijelző egészen vékony keretet kaphatott, amibe nem rondít bele se kameralyuk, se kamerafül,
  • de a szelfijeinket is a tripla kamerával készíthetjük, ami jóval minőségibb fotókat lő, mint bármelyik előlapi kamera.

A dupla kijelző másik nagy előnye, hogy ha valakit fotózunk, közben ő is láthatja saját magát, aminek az előnyeit talán nem kell részleteznünk. Emellett természetesen ott van az a nem elhanyagolható szempont, hogy sok embernek egyszerűen jobban fekszik egy kisebb kijelző, pláne, ha a nagyobb kijelző 6,6 colos.

Mi tagadás, a Huawei Mate X Pro leggyengébb pontja a mérete: a telefon egy átlagos okostelefonhoz képest kifejezetten nagy, eléggé vaskos és meglehetősen nehéz is. Ez persze megint csak nézőpont kérdése, hiszen az, hogy a telefon kevesebb, mint kétszer olyan vastag és kétszer olyan nehéz, mint egy normál teló, valahol mégiscsak technológiai csoda. Ám technológiai csoda ide vagy oda, a 6,6 colos kijelző tetejét azért elég nehéz egy kézzel elérni, a 300 grammos telefon alsó éle pedig eléggé bevág az ember tenyerébe, ha egy kézben próbáljuk tartani.

aminek a kerete is egészen vékony. Bár a kijelzőt a fény felé tartva látszik némi egyenetlenség a hajtásnál, ez inkább csak esztétikai kifogás lehet, mi legalábbis használat közben egyáltalán nem éreztük göröngyösnek a képernyőt.

Amit éreztünk, hogy a táblagéphez képest pihekönnyű eszközön kifejezetten kényelmes gépelni, az pedig, ahogy a Google Maps a telefonos módból átvált tablet-módra, tényleg olyan, mintha egyszerre kitárulna a világ.

Bár élőben nem volt lehetőségünk kipróbálni, de mivel a telefonhoz bluetooth-os billentyűzet és egér is csatlakoztatható,

- persze nem folyamatosan, de egy rövidebb külföldi út előtt már átgondolnánk, hogy kell-e nekünk a plusz macera a laptoppal.

Első ránézésre tehát ennyi a Huawei Mate X: egy csúcskategóriás okostelefon és egy bivalyerős táblagép, ami egyelőre nem jelent közvetlen konkurenciát a jelenlegi top okostelefonoknak és tableteknek, de egy új technológia első hírnökéhez képest mégis borzasztóan kiforrott készülékről van szó. Hogy használnánk-e? Persze, simán - nagyjából egy hétig, aztán valószínűleg visszatérnénk a hagyományos telefonunkhoz. Ezt a véleményünket egy hosszabb teszt után persze könnyen lehet, hogy újraértékeljük, ha viszont már most alig várod, hogy rohanhass a boltba, akkor van egy jó hírünk, ugyanis a hírek szerint a Mate X valamikor nyár végétől, ősz elejétől itthon is kapható lesz.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.