A cím talán egy kicsit reklámszagúnak tűnhet, de az életünk hátralevő részében megivott összes sörre esküszünk, hogy ezért a cikkért egy fillért sem kaptunk a Huaweitől - csak egy kiváló telefont, ami annyi szinten okozott nekünk pozitív csalódást, hogy jobbnak láttuk listába szedni az előnyeit.


1. Processzor

Bár a kínai HiSilicon processzorok egyelőre még nem bírnak olyan presztízzsel, mint a Snapdragon vagy az Exynos, ám a Huawei P8 teljesítményét elnézve csak idő kérdése, hogy ez megváltozzon.

Az első, ami feltűnik, hogy a telefon sokkal kevésbé melegszik fel, mint például a Galaxy S6 vagy az LG G4, de ami igazán meglepő, az a processzor teljesítménye: a Kirin 930 mind az Antutu, mind pedig a Vellamo Multicore benchmark-teszten jobb eredményt ért el, mint a legtöbb mai csúcstelefonba kerülő Snapdragon 810, csupán a proci maximális teljesítményét mérő Vellamo Metalban maradt kicsit alul.

2. Dizájn

Nehéz dolga volt a Huaweinek, hiszen az Ascend P7-tel az egyik legszebb telefont sikerült megalkotniuk, aminek tökéletességét nehezen lehetett volna tovább fokozni. A P8-nál ezzel nem is próbálkoztak, inkább visszatértek az Apple által kijelölt útra: az üveg borítást fémre cserélték, a széleket szépen lekerekítették, és csináltak egy olyan telefont, ami minden ízében igazi prémium-hatást kelt.

A telefon egyébként nem tartozik a legkönnyebben kezelhetők közé, viszont az alsó menüsoron végighúzva az ujjunkat egy mozdulattal válthatunk egykezes módra, ami sokat javít a helyzeten.

3. Gesztusirányítás

És ha már szó volt az egykezes módról, akkor említsük meg, hogy a Huawei egészen kreatív volt, amikor a gesztusirányítási lehetőségekre került a sor. Az unalomig ismert lefordítom=némul, felemelem=halkul, fülhöz emelem=felhív parancsok mellett olyan merőben szokatlan dolgokat is csinálhatunk, mint hogy kettőt koppintunk az ujjunk bütykével a kijelzőre (screenshot), vagy ugyanezzel a testrészünkkel körberajzoljuk a kijelző egy részét, amivel csak a kijelölt részről is készíthetünk képernyőmentést.

4. Kamera

Az LG G4 és a Galaxy S6 valószínűtlenül jó kamerái után nem vártunk eget rengető dolgokat a kamerában jellemzően kicsit gyengébb Huaweitől, de a P8 rendkívül kellemes meglepetést okozott ezen a téren.

A 13 megapixeles hátlapi kamera simán átviszi az elég magasra helyezett lécet: a fotók minősége kitűnő, az autofókusz magabiztosan teljesít, és a telefonoknál a kis lencse miatt különösen fontos HDR-funkció is egészen jól működik. A HDR képek ugyan kicsit markánsabbak, mint a Galaxy S6-nál (az LG G4-nél meg sokkal), de igazából csak ízlés kérdése, hogy kinek mi jön be jobban.

5. Time-lapse

Kicsit ugyan egyszerűbb megoldással, de a Huawei P8-ban is megjelent a Galaxy S6-nál már körbeugrált time-lapse funkció is, amit mi még mindig nagyon szeretünk, főleg, amikor ilyen szép várost tudunk vele megörökíteni.

A Galaxy S6-hoz képest annyi a különbség, hogy itt a sebességet nem lehet állítani, és a képstabilizátor is kicsit gyengébb, de még így is egészen jó felvételeket lehet vele csinálni.

6. Hangirányítás

A Huawei által Emynek elnevezett személyi asszisztens egyelőre nem egy észlény, a hívásindításon kívül gyakorlatilag semmi mást nem ért meg, amit mondunk neki, viszont ha szólítjuk, akkor azonnal hangos "I'm here!" felkiáltással jelzi, hogy merre kóborolt el. Mivel az újságíróknál szériatartozék a rendetlenség, ezt a funkciót mi különösen tudtuk értékelni, és ha van elég telefonod, akár egy végtelen sorozatot is előidézhetsz vele.

7. Felhasználói felület

Az erősen iOS-re hasonlító, főmenü nélküli Emotion UI minden egyes Huawei-telefonnal egy kicsit szebb lesz, és ma már egyértelműen ez a legszebb felhasználói felület, amit androidos telefonnál kaphatsz. Egyébként az egyik leghasználhatóbb is: ami van, az hasznos és átlátható, viszont más gyártókkal ellentétben a Huawei nem szórja tele a telefonját fölösleges alkalmazásokkal, aminek köszönhetően a 16 GB belső tárhelyből 10,5 GB-ot használhatunk fel szabadon (és igen, ez sajnos ma már egy kiemelkedően jó értéknek számít).

8. Felnőtt a nagyokhoz

Az elmúlt években nagyjából a következő volt a helyzet: voltak a csúcstelefonok, és volt a Huawei, ami kicsit gyengébb telefonokat árult kicsit olcsóbban. Ebből mára annyi maradt, hogy a P8 még mindig kicsit olcsóbb, mint a konkurensek, ellenben már semmivel sem rosszabb, mint a "nagyok" csúcsmodelljei. A nagyobb áruházláncokban, mint a MediaMarkt vagy az eMag 154 ezer forintot kérnek a telóért, amivel a csodabogárnak számító LG G Flex 2-t leszámítva momentán ez a legolcsóbb felsőkategóriás telefon - legalább is azok közül, amelyeket itthon is meg lehet vásárolni, és a szervizért sem kell Kínáig menni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában