Így fest egy 9 ezer évvel ezelőtt élt tinilány rekonstruált arca
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy nemzetközi kutatócsoport rekonstruálta egy 9 ezer évvel ezelőtt élt tinilány arcát. A régészek el is nevezték őt, méghozzá Avginak – ami magyarul annyit tesz: Hajnal –, méghozzá azért, mert a lány a civilizáció hajnalán élt. A koponyát még 1993-ban fedezték fel a Theopetra-barlangban.

Első lépésben egy komputertomográf és egy 3D-nyomtató segítségére volt szükség, hogy a „beszkennelt” koponyán életnagyságban lehessen tovább dolgozni – többek között az arcizmok, a bőr, a szem kidolgozásán. A nem kifejezetten nőies vonású arcot az athéni Akropolisz Múzeumban mutatták meg a nyilvánosságnak, a rekonstrukcióban pedig egy sor orvosra – endokrinológus, patológus, ortopédus, radiológus –, valamint egy szobrászművész munkájára volt szükség:

A megmaradt csontok, valamint a fogsor alapján egyébként valószínűnek tűnik, hogy a lány 15 és 18 év közötti lehetett, halálának okáról nem sokat tudunk. Avgi  egyébként Görögország középső vidékéről származik, abból a korból, amikor a régió lakói a vadászó-gyűjtögető életmódról a mezőgazdasági termelésre tértek át. És az is elég valószínű, hogy ha kamaszként el is mernénk hívni ma a szigorú tekintetű leányzót randizni, illendően viselkednénk vele, és este tízre tuti hazavinnénk a szüleihez.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.