A telefonok királya nem sokat változott tavaly óta, de végre kiderült, mire lesz jó a duál kamera, és a fülhallgató-csatlakozó hiánya is kicsit más megvilágításba került.

A tavalyi telóhoz képest csak kisebb ráncfelvarráson átesett iPhone 7 és 7 Plustól előzetesen azt vártuk, hogy minden idők legunalmasabb iPhone-ja lesz, de az Apple-nek valahogy mégis sikerült annyi újdonságot belecsempészni a telóba, ami miatt nem fulladt teljes érdektelenségbe a szerdai keynote.

Az mondjuk már a bemutató előtt eldőlt, hogy a telefon sikeres lesz, hiszen a legnagyobb rivális Samsungnak az Apple szempontjából a legjobbkor, vagyis éppen a bemutató előtti héten kellett visszavonnia az összes Galaxy Note 7-et, vagyis az iPhone 7 egy időre megszabadult a legnagyobb konkurenciájától.

Mivel az Apple idén átállt a három éves frissítési ciklusra, így a hetes iPhone-tól nem vártunk hihetetlen izgalmakat, ráadásul ahogy lenni szokott, a telefonról már hetekkel-hónapokkal a bemutató előtt kiszivárgott egy csomó pletyka, amelyek szint egytől-egyig be is jöttek:

 • Bár már az előző iPhone is elég jól bírta a vizet, az iPhone 7 hivatalosan is vízálló.
 • A dizájn annyiban változott, hogy a telefon hátoldaláról eltűntek a keresztbe futó antenna-csíkok, amelyek a teló tetejére és aljára kerültek.
 • Ahogy arra számítani lehetett, megújult a Home-gomb is, ami a telefon kijelzőjéhez hasonlóan szintén megkapta a Force Touch-technológiát, és az Apple ígérete szerint sokkal személyre szabhatóbb lesz, mint eddig.
 • Az iPhone 7 Plus dupla kamerát kapott: a sima lencse mellett egy telefotó lencsét is raktak a telefonba, amely kétszeres optikai zoomot tesz lehetővé fényképezés közben.
 • A kamera ezen kívül is sok változáson ment keresztül: a kisebbik iPhone megkapta a tavaly még csak a 6S Plus kiváltságának számító optikai képstabilizátort, a megújult vaku 50%-kal több fényt biztosít, az f/1.8-as blendével pedig éjszaka is jobb képeket lőhetünk. Javult az autófókusz sebessége is, és végre az iPhone is támogatja a RAW-formátumot.
 • A legnagyobb változás viszont mégis csak a telefon előlapján keresendő, ugyanis a másodlagos kamera (aka. szelfikamera) felbontása ötről hét megapixelre nőtt.
 • Az Apple kukázta a jack-csatlakozót, így fülhallgatót már csak a Lightning-porton keresztül csatlakoztathatunk a telefonra. Már ha egyáltalán csatlakoztatni akarjuk, ugyanis az Apple alapvetően a vezeték nélküli technológiában látja a jövőt, aminek jegyében be is mutattak egy új, vezeték nélküli AirPods fülest, amely egy feltöltéssel öt óráig használható, és 160 dollárt kell fizetnünk érte. Emellett a Beats is rögtön több vezeték nélküli fejhallgatót is kiad az iPhone 7-hez.
 • Sötétkék iPhone végül is nem lett, de a Space Grey színt tényleg leváltotta az Apple, mégpedig feketére, így az arany, az ezüst és a rózsaszín mellett mostantól a Jet Black lesz a "fiús szín".
 • A telefon új procit is kapott: a négymagos A10 chip állítólag 40%-kal gyorsabb, mint ami a 6S-ben volt, és kevesebb energiát is fogyaszt, ami elméletben hosszabb üzemidőt biztosít.
 • Az Apple végre azt is meghúzta, amire már évek óta mindenki várt, vagyis megduplázta a telefon tárhelyét, így iPhone 7-ből már nem lesz 16 GB-os verzió: 32, 128 és 256 GB-os iPhone-okból választhatunk.
 • A telefon ára nem változott, vagyis a sima iPhone ára 650, míg az iPhone 7 Plus ára 770 dollártól indul.

(Fotó: AFP, Apple)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában