Olyan alapvető ismeretekre tettek szert kutatók a Vénusszal kapcsolatban, amik fontos információkkal bírnak.

Bár a Föld legközelebbi szomszédja, számos rejtély övezi a Vénuszt. Éveken át tartó kutatások eredményeként a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i intézményének (UCLA) kutatói új radaros mérések alapján megállapították, hogy

A változásokért valószínűleg a bolygó sűrű légköre tehető felelőssé: ahogy a bolygó körül mozog, kölcsönhatásba lép a szilárd talajjal, felgyorsítja, majd lelassítja forgását.

Ez egyébként a Földdel is megtörténik, viszont itt ez csak egy milliszekundumos változásokat okoz egyik napról a másikra. A hatás azért sokkal drámaibb a Vénuszon, mert annak légköre nagyjából 93-szor nagyobb tömegű, mint a Földé.

Továbbá a bolygó tengelyének dőlésszögét is megállapították:

A mérések alapján pedig kiszámíthatóvá vált, hogy

– azt viszont egyelőre nem tudták megállapítani, szilárd vagy folyékony a mag.

„A Vénusz a testvérbolygónk, mégis ismeretlenek voltak számunkra ezek az alapvető tulajdonságai”

– mondta Jean-Luc Margot, a UCLA tudósa, a kutatás vezetője.

A Vénuszban és a Földben sok a közös: mindkettő sziklás bolygó, hasonló méretű, tömegű és sűrűségű, mégis teljesen eltérő módon formálódtak, az olyan alapvető ismeretek, mint hogy hány órás egy vénuszi nap, pedig fontos információkkal szolgálnak a két bolygó fejlődésének megértéséhez.

A Vénusz forgása és orientációja alapján megállapítható, hogyan oszlik el a tömege. A belső szerkezetéről szóló ismeretek betekintést engednek fejlődésébe, vulkanikus történelmébe és felszíne változásaiba.

Eközben...

(Forrás: PhysOrg.com, MTI, fotó: NASA)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.