Kína a hőmérséklet fizikai határával huncutkodik.

Ultraalacsony hőmérséklet létrehozására fejlesztett ki hűtőgépet Kína. A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Fizikai Intézet közlése szerint

a hűtőgéppel az abszolút zérónál csupán 0,01 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet is képesek előállítani. Az abszolút zéró a nulla Kelvin-fokot jelenti, azaz a mínusz 273,15 Celsius-fokot, aminél már nincs alacsonyabb hőmérséklet.

Az utóbbi években egyre népszerűbb kvantumszámítógépek ultraalacsony hőmérsékletet igényelnek a kvantummechanikai hatások miatt, ezért az ilyen hűtőgépek támogatására van szükségük.

Ellentétben a hagyományos hűtőkkel, az új eszköz folyékony hélium nélkül működik. Nagyobb belső térrel és hosszabb üzemidővel rendelkezik megfelelő üzemeltetés és karbantartás mellett.

Az intézet szerint a prototípus stabilan és folyamatosan képes biztosítani az abszolút zéró felett 0,0109 fokkal lévő hőmérsékletet, amely megegyezik a kvantumszámításokhoz szükséges szupravezetők követelményeinek.

Ilyen hűtőket használnak széles körben a sűrítettanyag-fizikában, az anyagfizikában, a részecskefizikában és a csillagászati kutatásokban is.

Talán ez is érdekelhet...

(Forrás: Hszinhua, MTI, fotó: Global Times)

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk