A Samsung a tegnapi bemutatón négy (plusz egy) különböző telefonról lebbentette fel a fátylat, amelyek közül az S10 Plus-t volt szerencsénk közelebbről is szemügyre venni.

A jubileum alkalmából (tíz éve mutatták be az első Galaxy S-t) a koreai gyártó beleadott apait-anyait, ami persze leginkább a hajlítható telefonjukban nyilvánult meg, de azért a csúcskategória tetejét képviselő S10-be is jutott bőven érdekesség.

A telefon már megjelenésre sem emlékezetet az S8-ra és az S9-re, hiszen a kijelző gyakorlatilag telejesen keretmentes lett, amit a Samsung a megszokott notch (avagy kamerafül) helyett egy egészen szokatlan módszerrel oldott meg, ugyanis az előlapi kamerát a telefon kijelzőjének jobb felső sarkába tették. Érzésünk szerint a kameralyuknak nagyjából pont annyi az értelme, hogy különbözik az Apple megoldásától, de ízlés kérdése, hogy kinek melyik dizájn jön be jobban.

Az viszont már nem ízlés kérdése, hogy a három hátlapi kamera jobb, mint a kettő, így mindenképpen jó hír, hogy az S10 a 12 megapixeles főkamera mellett kapott egy szintén 12 megapixeles telefotó kamerát 2x-es zoommal, valamint egy 16 megapixeles ultraszéles látószögű kamerát is. A telefonban természetesen továbbra is megtalálható a tavaly bemutatott állítható apertúrájú lencse, emellett az S10 fotós képességei erősen az előnyükre változtak, ugyanis a vadiúj ultraszéles látószögű objektív olyan lehetőségeket ad a kezünkbe, amilyenekkel az elődök nem rendelkeztek.

A keretmentes kijelző másik nagy előnye, hogy bár a 6,4 colos, 2960x1440 pixeles felbontású AMOLED kijelző igencsak tekintélyes méretű, a telefont mégsem kényelmetlen egy kézzel kezelni. A kezelhetőségen nem, de a látványon sokat dob a Samsung új felhasználói felülete, ami az eddiginél sokkal letisztultabb (vagy ha úgy tetszik, egyszerűbb) lett.

Az S10 Plusnak van néhány olyan tulajdonsága, amit sajna élesben egyelőre nem tudtunk kipróbálni, mint a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó vagy a vadiúj Exynos 9820 proci, de a hosszabb tesztben majd ezekre is visszatérünk.

A Galaxy S10 ára elég széles skálán fog mozogni, ugyanis a 8 GB RAM-mal szerelt alapmodell 345 ezer forintba kerül, míg a 12 GB RAM-mal és 1 TB tárhellyel érkező verzióhoz több mint 550 ezer forintot kell kicsapnunk az asztalra. Némi vigasz, hogy aki előrendeli a telefont, az grátiszba kap hozzá egy új Pixel Buds vezeték nélküli fülhallgatót is, amit a fordított töltés funkciónak köszönhetően a telefonnal is lehet tölteni.

És ezt olvastad már?
Itt egy tablet azokra a napokra, amikor csak az ágyból filmeznél