Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Búcsú a galaxistól?

Ha valami nem lehet kérdés, az a telefon neve – gondolhatnánk naivan, hiszen a Samsung már jó előre bejegyeztette a Galaxy S6 és S6 edge neveket, ugyanakkor bizonyos források tudni vélik, hogy a koreaiak arra készülnek, hogy elhagyják a névből a Galaxyt, így az új telefon simán Samsung S6 néven debütál majd. Mi erre azért nem sok esélyt látunk.

Duplán hajlított kijelző

Amikor néhány hete napvilágot látott, hogy a Galaxy S6-nak a szeptemberben bemutatott Note-hoz hasonlóan lehet egy hajlított kijelzős, Edge névre keresztelt változata is, sokan csak legyintettek, de azt már ők sem intézhetik el egy kézlegyintéssel, hogy a legújabb hírek szerint az Edge-nek nem csak az egyik, hanem mindkét oldala hajlított lesz, így az új telefont gyakorlatilag három oldalról fogja körbeölelni a kijelző.

Hogy ez a megoldás a látványon kívül milyen funkciót szolgálna (a Note Edge-nél az oldalsó kijelzőn az olvasatlan üzeneteket, értesítéseket, híreket láthatjuk), az egyelőre nem világos, de legalább marad valami izgalom a bemutatóra is.

Szuper felbontás

A QHD kijelző nem világújdonság, annyira nem, hogy sokan már az S5-nél is várták a 2K-s kijelzőt, de azért megnyugtató tudni, hogy amire egy éve hiába vártunk, az most biztosan teljesülni fog: a legújabb Galaxy 2560x1440 pixel felbontású, 5,1 colos (és feltehetőleg Super AMOLED) kijelzővel érkezik, ami egészen brutális, 576 ppi-s pixelsűrűséget jelent.

Érik az újabb iPhone koppintás?

Ezt egyelőre nem tudjuk biztosan, de tény, hogy van olyan verzió, amely szerint a Galaxy S6 az új iPhone-hoz feltűnően hasonlító, lekerekített élekkel érkezik majd. Nem örülnénk neki, ha így lenne, hiszen a Galaxy Alphával, Note-tal, és A-szériával elindított új formavilág nekünk annyira bejön, hogy egy konzervdobozt is megvennénk, ha ilyen csomagolásban adnák, így az S6-nál is valami hasonlóra számítunk.

Ami viszont nagyjából biztos, hogy a Samsung Galaxy S6, szakítva az eddigi hagyományokkal, teljes egészében fém borítást kap, ami azt is jelenti, hogy a telefon unibody kialakítású lesz, ez pedig mindenképpen jó hír.

Elsöprő teljesítmény

A telefon teljesítménye az egyik olyan dolog, amiben biztosan nem kapunk zsákbamacskát, hiszen az új Galaxy S6 Edge Antutu benchmark programmal elvégzett teljesítménytesztje már régen kiszivárgott az internetre. Eszerint az S6 a következő specifikációval érkezik:

  • operációs rendszer: Android 5.0.2
  • chipset: nyolcmagos, Exynos 7420 proci
  • kijelző: 5,1 colos, 2560x1440 pixel felbontású QHD kijelző (és persze minden bizonnyal Super AMOLED), 576 ppi
  • kamera: 20 és 5 megapixeles
  • RAM: 3 GB
  • GPU: Mali-T760
  • Tárhely: 32 GB
  • Akkumulátor: 3000 mAh körül

Ehhez talán annyit tennénk hozzá, hogy bár a Samsung az előző években gyakran élt azzal a lehetőséggel, hogy a telefonjait a saját gyártású Exynos procik mellett Qualcomm chipsettel is elérhetővé tette, miután a Qualcomm nemrég bejelentette, hogy elveszítették az egyik kiemelt partnerüket, valószínű, hogy az új Galaxy már csak Exynos procival érkezik. Ennek oka állítólag a Snapdragon 810 chip melegedési problémáival függ össze.

Bár az Exynos 7420 az Antutu benchmark teszten kiemelkedő eredményt ért el, ez még nem jelenti automatikusan, hogy tavasztól a Galaxy S6 lesz a legjobb telefon: a Snapdragon 810 ugyanezen a teszten még a Samsung prociját is verte egy kicsivel, igaz, a 3D-s grafikus feladatokban az Exynos bizonyult jobbnak.

Használhatóbb felhasználói felület

Bár sokan és régóta támadják, a Samsung a jelek szerint kitart a TouchWiz UI mellet, ami viszont állítólag sokkal közelebb fog állni a stock Androidhoz, mint az eddigiek. Tény, hogy a ToucWizzel korábban voltak problémák, de a legújabb telefonokban, mint az Alpha vagy az A3 nekünk semmilyen problémánk nem volt vele, ezért azt sem bánnánk, ha az S6-ban is egy hasonló felhasználói felületet találnánk.

Új virtuális valóság szemüveg, jobb ujjlenyomat-olvasó

Jó hír, hogy az S6 állítólag kompatbilis lesz a Note-tal egy időben bemutatott Samsung Gear VR virtuális szemüveggel is, ehhez persze a Samsungnak valahogy meg kell oldania, hogy az eredetileg a Note-hoz méretezett kütyü az 5,1 colos kijelzővel is kifogástalanul működjön.

Szintén csak reménykedni tudunk benne, hogy igaz, hogy a Samsung végre megoldotta, hogy az ujjlenyomat-olvasó ne csak az ujjunk végighúzására reagáljon – bár nekünk az Alphánál nem volt sok problémánk az ujjlenyomat-olvasóval, nyilvánvalóan kényelmesebb megoldás lenne, ha az iPhone-hoz és a HTC One-hoz hasonlóan a Galaxy S6-nál is elég lenne csak odarakni az ujjunkat a gombra.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.