Ha tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgép, akkor Sony. A japán vállalat az elmúlt években elég alaposan elültette ezt az egyszerű aranyszabályt a fotósok fejében, így érthetően elég nagy elvárásokkal kezdtük el felgöngyölíteni, vajon mit tud nekünk nyújtani a legújabb modell. Röviden: továbbra is a Sony a király.

Először is érdemes tisztázni, hogy kinek szól az Alpha 6000. Egyszerű a válasz: nagyjából mindenkinek, aki szeretne értelmes áron egy olyan fényképezőgéphez jutni, amivel már tényleg jó minőségű képeket lehet lőni. Az a6000 eléggé kompakt ahhoz, hogy még azok is képesek legyenek vele jó képeket csinálni, akik nem értik, hogy miért nem tudják megnyitni a RAW fájlokat Paintben, ugyanakkor van annyira profi, hogy egy haladó fotósnak sem esik ki a kezéből.

Szentháromság: szenzor, fókusz, zoom

Bár az a6000 előnyeit holnap reggelig lehetne sorolni, a Sony érthető módon a gép fókusz képességeire a legbüszkébb, hiszen talán ezen a téren történt a legkomolyabb előrelépés a korábbi NEX-6-oshoz képest. A hibrid autofókusz rendszer a 25 kontrasztérzékelős fókuszpont mellett immár 179 fázisdetektálású mérőmezőt tartalmaz, amelynek köszönhetően az a6000 nem csak a leggyorsabb autófókusszal rendelkezik a kategóriájában (0,06 századmásodperc), de a mozgó objektumokat is minden helyzetben tökéletesen leköveti. Ennek folyományaként az a6000 folyamatos élességállítás mellett másodpercenként tizenegy képes sorozatfelvételre képes, amivel tulajdonképpen a DSLR kamerák szintjén mozog.

Ez így leírva nagyon jól hangzik, de vajon mit jelent a gyakorlatban? Erre nagyon könnyen tudok válaszolni, hiszen abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy az a6000-et egy több mint egy hónapig tartó külföldi utazás alatt "tesztelhettem", ami elég életszerű helyzeteket teremt. Például nem az van, hogy kényelmesen kisétálsz a Szabadság térre, és lősz néhány képet a régi MTV-székházról, hanem mondjuk felbukkan egy szamár az utca túloldalán, vagy a teve éppen belevigyorog a kamerába. Ilyenkor nem sok időd van a beállításokkal foglalkozni, de így is egy kezemen meg tudnám számolni az életlen képek számát abból a több tízezerből, amelyet jó amatőr fotós módjára készítettem.

Az, hogy a fotók nem elmosódott masszák, önmagában persze még nem eredményez jó képeket, de az a6000-ben található 24,3 megapixeles APS-C szenzor és a Bionz X processzor együtt kitűnő munkát végeznek, így a képek minőségére egy pillanatig sem lehet panasz: a fehéregyensúly kitűnő, a dinamikatartomány kellően széles, és a gép sötétben is derekasan állja a sarat  félhomályban még simán tudtam vele HDR-fotókat készíteni állvány nélkül. Ez nem is meglepő, hiszen a gép érzékenységi skálája fotózásnál ISO 100 és 25 600 között állítható, amire szükség esetén +/- 5 EV-t (expozíció kompenzáció) is ráküldhetünk. A magasabb ISO számmal készült képek természetesen nem lesznek olyan szépek, de a szemcsésedés közel sem annyira súlyos, mint a gyengébb minőségű gépeknél.

Amitől viszont igazán leesett az állam, az az a6000 kitűnő képstabilizátora, ami annyira hatékony, hogy első alkalommal muszáj volt néhányszor komolyan meglóbálnom a gépet, hogy lássam, nem átverésről van szó. A géphez alapból járó 16-50-es objektívet használva maximális optikai zoomnál a gép olyan stabilan tartotta a képet, mintha egy fénykép lett volna odaragasztva a keresőbe.

lehet egy objektívvel több?

Cserélhető objektíves gépet természetesen elsősorban azoknak érdemes venniük, akik néha szeretnék is cserélgetni azt az objektívet, így ha komolyabban foglalkozol a fotózással, a gép megvétele után érdemes ezt kitűzni a következő célnak. Én az utazáshoz egy nagylátószögű, 10-18-as SEL1018 objektívet vittem magammal pluszba, amely elsősorban a tájképek készítésénél tesz jó szolgálatot, de a szélesebb látószög miatt belső terek vagy épületek közeli fotózásához is jobb, mint az alap objektív. Bár a SEL1018 önmagában annyiba kerül, mint maga a fényképezőgép, ez az árszabás teljesen jogos, hiszen a "felhasználói élmény" is olyan, mintha egy teljesen új gépet használnál.

P1040541

Kezdőknek és haladóknak

Ahogy az elején írtam, az a6000 kezdőknek és haladóknak egyaránt ideális masina, amely a beállítási lehetőségekben is megmutatkozik. Ha lelkes japán turista vagy, aki csak a mennyiségre megy, akkor teljesen rábízhatod magadat a gép automatikájára, ha viszont szeretsz elmerülni a részletekben, akkor az a6000 szinte végtelen mennyiségű beállítási lehetőséggel ajándékoz meg téged.

Ezek között a legalapabb képminőség-beállításoktól a kiégett részekre figyelmeztető zebra-funkcióig szinte mindent megtalálhatunk, számomra a leghasznosabb viszont a folyamatos expozíciósorozat volt, amelynek segítségével az exponáló gombot nyomva tartva 3 vagy 5 fotóból álló, minimum 0,3, maximum 3 EV-s eltérésű expozíciósorozatokat készíthetünk, majd ezekből egy HDR-képszerkesztő segítségével létrehozhatjuk a (sokak által indokolatlanul gyűlölt) jellegzetes HDR-fotókat.

A beállítások sokrétűségére jellemző, hogy az ilyen expozíciósorozatoknál még az expozíció sorrendjét is meghatározhatjuk, vagyis hogy a sorozat a legsötétebb vagy a közepes képpel kezdődjön.

Halhatatlan akksi

Ha volt valami, amiért komolyan aggódtam az a6000-el kapcsolatban, az az akkumulátor élettartama volt, így az indulás előtt az 1080 mAh-os akksi mellé berámoltam egy pótakksit is, amire aztán az utazás alatt legfeljebb csak lustaságból volt néha szükségem. A hivatalos álláspont szerint a géppel egy nekifutásra 310 vagy 360 fotó készíthető attól függően, hogy a 800x600 pixel felbontású keresőt vagy a kihajtható, 3"-os LCD-kijelzőt szeretnénk inkább használni. Én általában mindkettőt szerettem egyszerre, számolatlanul lőttem felváltva a képeket és a full HD videókat, a pótakksira mégis legfeljebb csak akkor volt szükségem, ha lustaságból előző este nem dugtam rá a töltőre a félig lemerült gépet.

És ha már a lustaságnál tartunk... az a6000 kifejezetten kedvez azoknak, akik szeretik kényelmes intézni a dolgokat: a beépített NFC- és wifi-egységnek hála nem kell semmilyen zsinórokkal bohóckodni, az elkészült képet másodpercek alatt átküldheted a számítógépre/telóra/Facebookra, ha pedig Instagtramra szánod a képet, akkor a beépített filtereknek köszönhetően már kapásból Instagram-komaptibilis állapotban továbbíthatod a fotókat a képmegosztóra.

Tökéletes kialakítás

A kiemelkedő fotós képességekhez szerencsére kiemelkedő minőség is társul: a kategóriájában kifejezetten kicsinek számító Alpha 6000 már ránézésre is prémium fényképezőgép benyomását kelti, a gombok logikusan és könnyen elérhetően vannak elrendezve rajta, a fekete vagy ezüst műanyag borítás kifejezetten strapabírónak tűnik, az objektív pedig könnyen, egy mozdulattal cserélhető.

Külön említést érdemel a fényképezőgép tömege, amely mindössze 285 gramm, vagyis mindössze két mobiltelefonnak megfelelő plusz súlyt kell magunkkal cipelnünk, ami kifejezetten előnyös a hosszabb séták alatt. További pozitívum, hogy a tökéletes kialakításnak köszönhetően a fényképezőgép "bumszlis" oldala olyan tökéletesen simul a markodba, hogy soha egy pillanatig sem kell amiatt aggódnod, hogy elejted, így ha meguntad, hogy a nyakadban himbálózik, nyugodtan marokra is foghatod a gépet.

Ennél nem kell jobb

Az a6000 tehát egy szinte tökéletes fényképezőgép, amihez még azt sem feltétlenül kell hozzátenni, hogy "a kategóriájában". Ha kicsit kukacoskodni akarnék, akkor a képfeldolgozás sebessége lehetne kicsit gyorsabb is, sorozatfelvételek és videók készítése után el tud bíbelődni egy darabig a fotók feldolgozásával, de ez a gyakorlatban ritkán válik zavaróvá  csak ahhoz kell hozzászoknod, hogy ha valamiről videót és fotót is szeretnél készíteni, akkor lehetőség szerint a fényképezéssel kezd, mert különben könnyen oda lehet a pillanat, amíg a gép a videó feldolgozásával van elfoglalva.

Ezt leszámítva viszont minden klappol: az Alpha 6000-zel egy bivalyerős szenzorral felszerelt, kitűnő autofókusszal és képstabilizátorral megtámogatott cserélhető objektíves gépet kapunk, amely méretének köszönhetően egy pillanatig sem lesz a terhedre a hosszú utakon sem, kétszáznegyvenezer forint körüli árával pedig kiemelkedően jó vételnek számít.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Akkora szél volt, hogy egy utasszállító szuperszonikus sebességre gyorsult

Az ArubaCloud Innovációra ösztönző Programozói Hackathonja

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés