Vagyis olyan szuperholdat, aminél szuperebb hold nem is létezik. Ne hagyd ki, mert utoljára 1948-ban volt ilyen, a következőre pedig 18 évet kell várnod.

Hogy miért ilyen ritka, annak a magyarázata nagyon egyszerű, ahhoz ugyanis, hogy a tökéletes szuperhold összejöjjön, két önmagában sem túl gyakori dolognak kell pontosan egyszerre bekövetkeznie:

  • az egyik a telihold,
  • a másik pedig, hogy a Hold a lehető legközelebb legyen a Földhöz.

Utóbbi azt jelenti, hogy az égitest mindössze 362 ezer kilométerre lesz tőlünk, ami 43 ezer kilométerrel kevesebb, mint a maximális keringési távolsága. Ennek köszönhetően ma este a Hold 14%-kal fog nagyobbnak tűnni, és 30%-kal lesz fényesebb, mint amikor a legtávolabb van.

Mikor láthatod?

A szuperholdkelte 15.54-kor kezdődik, napnyugta pedig 16.11-től van, ezért késő délutántól az éjszakai órákig egész biztosan gyönyörködhetünk a látványban. Túl sokáig nem érdemes halogatni a nézelődést, mert bár a Hold csak hajnali 5 előtt egy kicsivel tűnik el a horizonton, az időjárás-előrejelzés szerint éjfél előtt már jelentősebb ködre lehet számítani, ami elronthatja a szuperhold-spottingot.

Ráadásul tapasztalt holdnézegetők szerint a Hold amúgy is akkor van csúcsformában, amikor még közel jár a horizonthoz, ilyenkor ugyanis a szemünk kap valamilyen támpontot a méretét illetően, ami miatt nagyobbnak tűnik.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A mesterséges fotoszintézis vegyipari hasznosításáról publikáltak magyar kutatók

Komoly újításokat kapott a Messenger, mintha a kőkorszak ért volna véget

További cikkeink a témában