A brit University College London kutatói elkészítették a világ legvékonyabb spagettijét.
A Nanoscale Advances szaklapban közölt tanulmány szerint a tészta mindössze 372 nanométer széles, így szabad szemmel láthatatlan.
A szupervékony spagettit elektrofonással alkották meg, tehát a lisztet és a folyadékot parányi fémlyukakon terelték át elektromos töltéssel, hogy nanoszálakká álljanak össze.
Az eredmény nem a fizikai és kémiai folyamatok konyhatechnikai alkalmazására specializálódó molekurális gasztronómiának lehet jelentős, és nem is egy újabb felesleges Guiness-rekord-kísérlet előszobájáról van szó.
Az eredmény az orvostudomány számára nyújthat áttörést, ugyanis a nanoszálas keményítőknek nagy hasznát vehetik sebkezelésnél, illetve kötszerek alapanyagaként is.
Ezek a vékony anyagok meggyorsíthatják és biztonságosabbá tehetik a gyógyulást, ugyanis úgy tartják távol a kórokozókat a sérült bőrfelülettől, hogy a nedvességet közben átengedik. A sikeres kísérlet nagyszerűségét tovább növeli a tény, hogy a spagettinanoszálakat boltban beszerezhető hagyományos liszt felhasználásával alkották meg.
Ezek is érdekelhetnek:
(Forrás: The Telegraph, Nanoscale Advances, HVG)