Mégsem ütközések alakították ki a Naprendszer bolygóit.

Az uralkodó nézet szerint nagy erejű összeütközésekből alakult anyaghalmazok formálódtak a mai bolygókká, ám egy távoli kis égitest adatainak* elemzése alapján asztrológusok megállapították, hogy a Naprendszer bolygóinak kialakulását nem így történhetett.

* A döntő adatok a Naprendszer legkülső, úgynevezett Kuiper-övének egy Arrokoth nevű égitestjéről származnak, amelyeket a NASA New Horizons elnevezésű űrszondája gyűjtötte, amikor egy évvel ezelőtt elrepült mellette.

Az objektum a Naptól több mint 6 milliárd kilométerre van, és annak az időnek az emlékét őrzi, amikor a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtt kialakult.

A szakértők szerint az új eredmények egyértelmű bizonyítékai annak, hogy bolygókialakulás folyamata kevésbé volt katasztrófajellegű, a bolygók anyaga ennél békésebben állt össze:

– mondta el a BBC-nek Alan Stern, a tanulmány vezető kutatója.

A békés kialakulás elméletét 15 éve dolgozta ki Anders Johansen, a svéd Lundi Obszervatórium kutatója még PhD-hallgató korában. Az elmélet számítógépes szimulációk közben merült fel. Mint a BBC-nek elmondta, eleinte azt hitte, hibás volt a kódolás, vagy a számítást rontotta el.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon