A Tesla létrehozott egy tisztán napenergiával működő szigetet
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Persze csak egy nagyon kicsi szigetet, ráadásul olyat, ahol szinte egész évben süt a nap, de hát Rómát sem egy nap alatt építették.

Az Amerikai Szamoa részét képező Ta'ū szigetnek nagy szüksége is volt a napenergiára, hiszen szó szerint a nagy büdös semmi közepén található, ahova az áramot biztosító generátorokhoz szükséges dízel üzemanyagot több ezer kilométeres távolságból kell szállítani. Az áramellátáshoz eddig cirka 400 ezer liter (109 ezer gallon) üzemanyagot égettek el évente, ami gallononként 2,5 dolláros árral számolva jó 80 millió forint, és ehhez még hozzájön a nem kevés szállítási költség.

A helyi vezetés a Tesla segítségével viszont örökre megoldotta a problémát: 5328 napelemet raktak le a sziget közepén, az így összegyűjtött energiát pedig a Tesla üzleti felhasználásra szánt Powerpackjeiben tárolják. A 60 Powerpack annyi energiát képes elraktározni, hogy a sziget akkor sem maradna áram nélkül, ha három napon keresztül egyáltalán nem sütne ki a nap (ez arrafelé mondjuk ritkán fordul elő), és ha újra kisüt, mindössze hét óra alatt csontig feltölthetők a készletek.

Azt azért tegyük hozzá, hogy ez a módszer egyelőre nem lenne mindenhol kivitelezhető, hiszen a Ta'ū sziget a napenergia szempontjából igencsak kedvező helyzetben van, ráadásul 873 fős lakosságával egy kisebb magyar falunak felel meg. Az iránymutatás mindenesetre biztató.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.