Pedálozz a kézzel-lábbal – 4StrikeBike
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy holland sebész olyan biciklit tervezett, amelyen a kormány helyén is pedálok vannak, így hamarosan talán azt is elmondhatjuk, hogy feltekertünk a Kékesre – kézzel.

A biciklizésre igaz, hogy amilyen jó edzés a test alsó izmainak, legalább annyira érintetlenül hagyja a felsőtestet (nézd csak meg bármelyik biciklis körverseny találomra kiválasztott dobogósait). Ebben hozhat komoly változást Lex van Stekelenburg találmánya, aki komoly hátfájdalmai miatt olyan speciális bringát tervezett, amely javítja a tartást és a hátizmokat is erősíti. Ráadásul a tervező szerint hosszabb utat lehet vele megtenni rövidebb idő alatt, mint a hagyományos biciklikkel.

A 4StrikeBike kézi pedálját a váz mentén futó lánc köti össze a lenti pedálnál található fogaskerékkel, így kézzel és lábbal egyszerre tekerhetünk. A kézi tekerésből fakadó egyensúlyvesztés elkerüléséről a kormánystabilizáló mechanizmus gondoskodik, ha pedig elfáradtunk, akkor a kézi pedálokat felső pozícióban rögzítve hagyományos kormányként is használhatjuk.

A fejlett kerékpáros kultúrájáról ismert Hollandiában az ötlet persze sikerre volt ítélve, a TSG Essempio nevű cég pedig felkarolta Stekelenburg ötletét, és némi finomhangolás után már ott tartanak, hogy komolyan tervezik a bringa gyártását. Nem tudjuk, lesz-e rá kereslet, abban viszont biztosak vagyunk, hogy használhatóbb lesz, mint a négy és fél méter magas, fék nélküli bicaj.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.