Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

1. Engedd el magad

Lélegezz egyenletesen, legyél nyugodt. A váratlan helyzetekben az egyik legnagyobb veszélyt éppen az jelenti, hogy a pánik miatt túlreagálod a helyzetet, a relaxiáció viszont segít abban, hogy a megfelelő pillanatban kellően koncentrált legyél.

2. Lassíts

Nem véletlenül van benne a KRESZ-ben: mindig vezess a látási és útviszonyoknak megfelelően. Meg persze a képességeidnek és a kocsid műszaki állapotának megfelelően. Ha kevés a gyakorlatod jeges, havas utakon: lassíts. Ha az autó abroncsai nem megfelelőek: lassíts. És tudod, mit csinálj akkor, ha a kocsid hasmagassága túl alacsony? Kitaláltad: lassíts!

3. Vezess egyenletesen

Az erős gázadás és fékezés, a heves kormánymozdulatok rontják az autó vezethetőségét, így ezeket próbáld elkerülni. Helyette vegyél fel egyenletes tempót, finoman lépj a gázpedálra és a fékre, kormányozz finom mozdulatokkal és vegyél fel nagyobb követési távolságot, hogy időben tudj reagálni a váratlan helyzetekre.

4. Használd a fényszórót

Mindegy, mit ír elő a KRESZ: ha a látási viszonyok rosszak, mindig használd a fényszórót (akár ködlámpát, távolsági fényszórót), hogy a többi autós időben észrevegyen.

5. Indexelj időben

A kamionosoknál száraz időben bevett szokás, hogy sávváltás előtt háromszor indexelnek, majd maga a sávváltás is három villogás alatt megy végbe. Téli időjárás alatt: négy vagy öt villogás, majd óvatos sávváltás. Ha kanyarodni készülsz, már a fékezés megkezdése előtt rakd ki az indexet, hogy a mögötted haladók időben tudják, hogy lassítani fogsz, ha pedig sokkal lassabban haladsz a forgalomnál, akkor használd az elakadásjelzőt.

6. Figyeld az autók kerekét

Ha az út nedves, de az előtted haladó autók kereke csak kevés vizet ver fel, akkor a víz elkezdett megfagyni az úton. Különösen legyél óvatos, ha az előtted haladók kereke egyáltalán nem ver fel vizet: ez azt jelenti, hogy fekete jégen autózol.

7. Hallgass a kamionosokra

A kamionsofőrök jellemzően képzettebbek és időjárás szempontjából jobban informáltak, mint te vagy, ráadásul mindig sietnek, így ha azt látod, hogy lassítanak, vagy félrehúzódnak, akkor érdemes neked is hasonlóan cselekedni.

8. Ne állj meg

Ha a látótávolság nullára, csökken, ne állj meg azonnal. Gondolj arra, hogy a mögötted jövő is pont ugyanennyit lát, így ha megállsz, könnyen beléd rohanhatnak hátulról.

9. Legyél türelmes

A mellékutak általában rosszabb állapotban vannak, mint az autópályák, ráadásul később is takarítják le őket, így ha az időjárás megkívánja, inkább húzódj le egy benzinkútnál, és várd meg, amíg az út járhatóvá nem válik.

10. Figyelj a tapadásra

Havas vagy jeges utakon különösen nagy a veszélye az aquaplaningnek, így nagyon fontos, hogy télen mélyen barázdált téli gumi legyen az autódon, ami javítja a tapadást.

11. A hideg nem ellenség

Az utak tapadása nagyjából 2 és -5 fok között a legrosszabb, ennél hidegebb időben valamivel magabiztosabban közlekedhetsz. Ha nem érted, akkor dobj be egy jégkockát a fagyasztóba, egy másikat pedig egy pohár vízbe, és nézd meg mi történik: a pohár vízben levő jégkocka felülete sikamlóssá válik, míg a fagyasztóban hagyott jégkocka szinte hozzáragad az ujjaidhoz. A nedves út is pont ugyanígy működik.

(Forrás: Road and Track)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.