10 konzoljáték, amit képtelen vagy letenni
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Van közte lövöldözős, autóversenyzős, sportos, verekedős, és mászkálós. A suhancoktól a meglett családapákig, minden férfi előszeretettel játssza ezeket a játékokat, a barátnők és a feleségek legnagyobb "örömére". A konzolok világa teljesen más, mint egy PC-ké. Hiába élvezhető mind a két platformon ugyanaz a játék, a konzol szabadabb, nagyobb, és sokszor jobban átélhetőbb. Minden konzolosnak megvan a saját favoritja – így nekem is – mely alapján eme listát összeszedtem. Itt megtalálod a saját kedvenceket, visszaköszön a barátok véleménye, a kollégák ajánlása, de az unalmas nemzetközi eladási statisztikákat is végignyálaztam a biztonság kedvéért.

 1. 10/10


  Super Mario Bros. 3

  Eme legendás játék története még 1985-ben kezdődött, amikor a Nintendo nagy reményekkel a piacra dobta az első változatot. Valószínűleg igen meggyőzőek voltak a játékfejlesztőknek, mivel meggyőzték a döntéshozókat, hogy sikeres lesz az a termék, melyben a két olasz származású brooklyni vízvezeték-szerelő kalandos utat jár be a Csiperke Királyságban. És tessék! A játék olyannyira kultikussá vált, hogy Mario hamarosan meghatározó és közismert figura lett a játékiparban. Emellett ő a Nintendo egyik emblematikus figurája, aki a mai napig szinte mindenhol feltűnik. A Super Mario Bros. 3 a legjobban sikerült darab a sorozatból, és csendes vasárnapi pihenésként tökéletes lazítást biztosít nemcsak azoknak, akik a Mario-játékokon nőttek fel.

 2. 9/10


  GoldenEye 007

  A Goldeneye vagyis a Rare klasszikus Nintendo 64-es FPS-e egyértelműen legendának számít. Az egyik legjobb lövöldözős játéknak tartják, amit az N64-re valaha készítettek. A sikerét az egyszerűségének, a nagyszerű fegyvereknek és a remek játszhatóságának köszönhette, ezenkívül feltűnnek benne a klasszikus James Bond filmes jelenetek és a kultikus szereplők is. A játékot azóta már felújították és a Wii-re is elkészült, melynek köszönhetően igencsak nagy rajongótáborra tett szert a multiplayer verziója is, ahol egymást apríthatjuk az osztott képernyőkön.

 3. 8/10


  Tom Clancy's Splinter Cell

  Sam Fishernek, az NSA egyik különleges ügynökének a bőrébe bújhatunk a játék során, ahol akár beépülhetünk a rosszak közé és ily módon harcolhatunk a terrorizmus ellen. A Splinter Cell-t először Észak-Amerikában dobták piacra 2002 novemberében, mégpedig Xbox-ra. A játékfejlesztőknek a legnagyobb problémát a megfelelő játszhatóság élmények elérése okozta, mivel itt a játékos által irányított főhőst külső nézetből látjuk. Ezt tekinthetjük a lopakodós, 3. személyű akció – third-person shooter – videojátékok legjobb sorozatának. Az ilyen új típusú játékmód, először szokatlan volt a belső nézetű lövöldözős stílus szerelmeseinek, de hamarosan sokan átpártoltak erre és újdonsült kedvencükké vált.

 4. 7/10


  Grand Theft Auto III

  A GTA 3 egy videójáték-sorozat harmadik része, de az első darab, mely 3D-ben is megjelent közülük. A játék óriási sikert aratott, csak Amerikában több tízmillió darabot adtak el belőle. Az előző két részhez viszonyítva a grafika igencsak feljavult, emellett a történetet is sokkal jobban kidolgozták, a karakterekről nem is beszélve. Az IGN minden idők 100 legjobb játéka listáján a 35. helyet szerezte meg 2007-ben. A játékban egy gengszter bőrébe bújva éljük mindennapjainkat, amibe beletartozik a kocsik feltörés és ellopása éppúgy, mint a harc a rivális bandákkal vagy akár a rendőrséggel is. A bűnözés és a gyilkolás ebben a játékban plusz pontot ér. A játéknak többmilliós rajongótábora van és talán ugyanennyi ellenzője is, akik szerint káros a GTA 3 által képviselt brutalitás. Ez valamelyest érthető, mivel a felnövekvő ifjúságnak igencsak rossz példát közvetített az életben való e fajta boldogulás pozitív módon való ábrázolása.

 5. 6/10


  Guitar Hero

  Ez a 2006. áprilisában megjelent játék, forradalmasította szimulációs élményt a zenés játékok között. Szinte minden platformon játszható és a legnagyobb zenekarok és előadók dalait gitározhatjuk el. A játékmechanika egyszerű, a gitárunkon elhelyezkedett gombokat kell a jelzett időben lenyomni, és ha jól csináljuk, a rajongókkal együtt tombolhatunk a különböző legendás rock számokra. Nem véletlen, hogy a listára került a Guitar Hero, mert segítségével hatalmas parti kerekedhet egy házibulin, főleg, ha az igazán ütős multiplayer módba nyomjuk, amikor két őrült gitáros versenyez egymás ellen.

 6. 5/10


  Doom 3

  A recept egyszerű. Vegyél egy sikeres PC-s horror-FPS játékot, majd írd át a következő generációs konzolgépekre, és az elsimerés garantált. Akik nemcsak vaktában szeretnek lövöldözni, hanem számít nekik a játék sztorija is, azoknak tökéletes a díjnyertes Doom 3. Ahogyan a korábbi részeknél, itt is az a cél, hogy eljuss az egyik pályáról a másikra, miközben számtalan ellenséggel kerülsz szembe, akiket el kell pusztítanod, ha életben akarsz maradni. A fegyverek kiválóak és legendásak a játékban, hiszen ki ne ismerné a kihagyhatatlan láncfűrészt és a BFG 9000-et. Nem mellesleg egy agyzsibbasztó kemény húzós nap után a legjobb recept lazításként, ha szitává lövünk pár förtelmes démoni lényt. Saját tapasztalataim alapján csak ajánlani tudom mindenkinek.

 7. 4/10


  Gran Turismo 4

  Általában hosszas vitákat vált ki, hogy melyik a legjobb autóversenyes konzoljáték, de a többség a Gran Turismo 4-et választotta. A sorozat első két darabja még PS1-en jelent meg, majd következtek a folytatások, melyek már PS2-n és PS3-on debütáltak. A játék lényege, hogy kapunk egy hatalmas autóparkot, amiből ha a pénztárcánk engedi, vehetünk gyorsabbnál gyorsabb verdákat, melyekkel a sorozatos és néha igen nehéz versenyeket megnyerve pénzdíjakat kapunk, így újabb autókat vehetünk és tuningolhatunk kedvünk szerint. A játék sikerének alapját az élethű autók és azok még életszerűbb kezelhetősége adja, mindemellett több mint 50 pálya és több mint 700 autó található a játékban. A játékot kísérő látvány és a hang önmagáért beszél, így nem véletlen, hogy a GT őrültek a legjobb valós szimulációjú játéknak tartják Gran Turismot. A bevezetőben említett vitára visszatérve, Pheke rovatvezető pajtásom szerint ez a játék nemcsak a legjobb autóversenyes játék, hanem a legjobb konzoljáték címet is megérdemelné a listán. Hozzáteszem, hogy én, a favoritomat, mármint a Doom 3-mat, objektíven mérlegelve, a megfelelő helyre tettem ezen a listán.

 8. 3/10


  Call of Duty Modern Warfare 2

  Ismét egy belső nézetű lövöldözős játék (FPS), mely korszakalkotónak számít mind stílusát, mind kategóriáját tekintve. Ezért nem csoda, hogy óriási sikert aratott az online játékosok körében. A grafika, a zene, a hangeffektek, a szinkronok, a teljes összkép, tökéletesen felépített és rendkívül hatásos. Ez a játék a legjobb példa arra, hogy hogyan lehet egy verhetetlennek tűnő előző részből még jobbat csinálni. A fegyverek mellett a hadviselés különböző fázisai is a teljes élethűséget követik. A Call of Duty Modern Warfare 2 egy stílusteremtő katonai-kommandós akciójáték.

 9. 2/10


  Mortal Kombat

  Természetes, hogy a lista elejére került a legkultikusabb verekedős játék, mely 1992-ben jelent meg, akkor még játéktermi gépeken. Képes volt pillanatok alatt megfosztani a trónjától az addig uralkodó Street Fighter 2-t. A siker kulcsa a számtalan titkos harci mozdulatban és a rendkívül véres kivégzésekben rejlett. Ezen az ikonikus verekedős játékon generációk nőttek fel és természetesen több film készült már belőle. A Mortal Kombat tehát kiállta az idők próbáját, ezért csak a fanatikus rajongók tudják felsorolni hány darabból is áll összesen a játék továbbfejlesztett folytatása. Szerencsénkre a szerkesztőségünkben a fejlesztők jóvoltából található egy klasszikus játéktermi gép, kissé átépítve és tuningolva. Így egy kávészünetben revansot vehetek Tomin, a Kult és Szórakozás rovatvezetőjén, aki egy párszor már lefejezett virtuálisan. Persze, csak mert szerencséje volt.

 10. 1/10


  FIFA 07

  Az EA kanadai csapata a világ legnagyobb fejlesztőstúdiója, ők felelősek a mamutcég legtöbb sportjátékáért, amelyek közül kiemelkedik focis játékuk. A FIFA sorozat 1993-ban indult hódító útjára, azóta minden évben kijön egy újabb és újabb verzió. Azok, akik rajonganak ezért a konzolos futball-játéksorozatért, biztosan ismerik az összes verziót és valószínűleg nincs közöttük teljes egyetértés abban, hogy melyik is a legjobb mind közül. Mégis, ha ki kellene egyet emelni, akkor az a FIFA 07 lenne, mivel az előző verziókhoz képest megdöbbentően nagyot ugrott előre. Azóta természetesen még újabb és újabb FIFA Soccer játékok láttak napvilágot, de az említett 07-est valósághű és könnyű játszhatósága miatt, magasan a legjobb focis konzoljátékok között tartják számon. A FIFA legfrissebb darabja a szerkesztőség lazításában is sokat segít, hiszen miután kellő mennyiségű karakterrel töltöttük meg a Playert, a nap lezárásaként hatalmas és hangos csatákban vívunk a játék legfrissebb verziójával, melyben Oszinak, a Sport rovat vezetőjének remélhetőleg egyszer sikerül majd szabadrúgásból is gólt rúgnia.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.