Mérsékelhetnénk a megállíthatatlannak tűnő folyamatot, ha csökkentenénk az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Egy nemzetközi kutatócsoport tanulmányából kiderült, hogy az antarktiszi jégolvadása az eddig becsültnél sokkal nagyobb mértékben, akár 58 centiméterrel is megemelheti a tengerszintet az évszázad végéig.

A Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) szakértője és egyben a tanulmány fő szerzője, Anders Levermann szerint, amennyiben sikerülne gyorsan csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását*, a vízszintemelkedés csak 4 és 37 centiméter között lenne. Levermann szerint

„az Antarktisz-faktor a legnagyobb ismeretlen tényező, emiatt világszerte a legnagyobb kockázatot is jelenti a tengerszint tekintetében”.

* Levermann kiemelte, hogy már biztosan tudni lehet, hogy a szén, olaj és gázok égetése tovább növeli a partvidéki metropoliszokat, New Yorktól Mumbaion át Hamburgig és Sanghajig fenyegető veszélyeket.

Az elmúlt 100 évben mintegy 19 centiméterrel emelkedett a vízszint, hosszú távon, vagyis a következő évszázadokban és évezredekben pedig az antarktiszi jégtakaró olvadása akár több tíz méterrel is megemelheti az óceánok vízszintjét.

Az új kutatási eredmények arra is felhívják a figyelmet, hogy az Antarktisz belátható időn belül a legfontosabb faktorrá válhat, ám Levermann szerint az összes tényező együttesen jelenti a tengerszint emelkedésének teljes kockázatát:

„Grönlandnak, a hegyvidéki gleccsereknek és az óceánok termikus kiterjedésének hozzájárulásával a tengerek és óceánok vízszintje akár 150 centiméterrel is megemelkedhet az évszázad végére.”

Abnormálisan meleg van az Antarktiszon

20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet mértek...

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Akár helikopterrel együtt a tenger alá merülhet az albinó bálnáról elnevezett szuperjacht

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

További cikkeink a témában