Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mérsékelhetnénk a megállíthatatlannak tűnő folyamatot, ha csökkentenénk az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Egy nemzetközi kutatócsoport tanulmányából kiderült, hogy az antarktiszi jégolvadása az eddig becsültnél sokkal nagyobb mértékben, akár 58 centiméterrel is megemelheti a tengerszintet az évszázad végéig.

A Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) szakértője és egyben a tanulmány fő szerzője, Anders Levermann szerint, amennyiben sikerülne gyorsan csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását*, a vízszintemelkedés csak 4 és 37 centiméter között lenne. Levermann szerint

* Levermann kiemelte, hogy már biztosan tudni lehet, hogy a szén, olaj és gázok égetése tovább növeli a partvidéki metropoliszokat, New Yorktól Mumbaion át Hamburgig és Sanghajig fenyegető veszélyeket.

Az elmúlt 100 évben mintegy 19 centiméterrel emelkedett a vízszint, hosszú távon, vagyis a következő évszázadokban és évezredekben pedig az antarktiszi jégtakaró olvadása akár több tíz méterrel is megemelheti az óceánok vízszintjét.

Az új kutatási eredmények arra is felhívják a figyelmet, hogy az Antarktisz belátható időn belül a legfontosabb faktorrá válhat, ám Levermann szerint az összes tényező együttesen jelenti a tengerszint emelkedésének teljes kockázatát:

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.