Ausztrál kutatók arra jutottak, hogy súlyosbodni fog a következő években az Ausztráliát sújtó szélsőséges időjárásért felelős indiai-óceáni jelenség – természetesen a klímaváltozás miatt.

Az Indiai-óceán felszíni vizeinek hőmérséklete hatással van az ausztráliai esőzésekre, illetve hőmérsékleti viszonyokra, és a jelenleg megfigyelhető „aggasztó változások” nyomán „egyre melegebb és szárazabb környezeti feltételekre” kell felkészülni a kontinens délkeleti részén.

Ausztrália ezen régióját már tavaly is súlyos szárazság és rekordmeleg sújtotta, amiért nagyrészt az indiai-óceáni dipólusként (IOD)* ismertté vált hőmérsékletingadozási jelenség volt a felelős, és az elmúlt hónapok bozóttüzei is ezt a térséget érintették a leginkább.

* Az indiai-óceáni dipólus az Indiai-óceán nyugati (afrikai oldal) és keleti (ausztráliai oldal) medencéjének tengerfelszíni hőmérsékletében bekövetkező szabálytalan ingadozás. Pozitív állapotban akkor van, amikor az Afrika szarva térségében az átlagosnál melegebb a tengervíz felszíne, miközben Ausztrália partjai mentén hűvösebb, ami ott kevesebb csapadékot és magas hőmérsékleteket eredményez.

A tanulmány készítői szerint tavaly kiderült, hogy

az indiai-óceáni dipólusra a korábban véltnél jóval nagyobb hatással van a klímaváltozás és a jelenség valószínűleg erősödni fog a jövőben.

A szakemberek azt találták, hogy a szélsőségesen pozitív IOD – ami kevesebb esőzést eredményez Ausztráliában – a történelem során ritkán fordult elő, ám a 20. században jóval gyakoribbá és intenzívebbé vált.

A megfigyeléseik azt sugallják, hogy Ausztráliának talán még a 2019-2020-as bozóttűzszezon kockázatát növelőknél is szélsőségesebb időjárási feltételekkel kell szembenéznie a jövőben.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Harmadával csökkentheti a hősokk miatti halálozást a parkosítás
További cikkeink a témában