Budapestet rendesen lehagyták az ázsiai tigrisek, azonban ezt most nem annyira bánjuk

Norvég kutatók legutóbb 189 ország 13 ezer városának szénlábnyomát állapították meg, és a számítások szerint Szöulnak, a kínai Kantonnak és New Yorknak a legnagyobb a szénlábnyoma, míg Budapest a 210. helyre került. A kutatók létrehoztak egy honlapot is, amely részletesen bemutatja a vizsgált városok szénlábnyomát.

A szénlábnyom azt mutatja meg, hogy mennyi közvetlen és közvetett üvegházhatású gáz kerül a légkörbe az emberi tevékenység és életmód által. Minél nagyobb az emberi karbonlábnyom, annál nagyobb a hatása az éghajlatváltozásra.

Az Environmental Research Letters című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek megállapították, hogy globálisan a legnagyobb szénlábnyoma egy kis számú, sűrűn lakott, nagy jövedelmű városnak, illetve annak környékének van. További érdekes infó, hogy összesen 100 nagyváros felelős globálisan az üvegházhatású-gázkibocsátás 18 százalékáért, a lista első tíz helyén pedig Szöul, Kanton és New York mellett pedig Hongkong, Los Angeles, Sanghaj, Szingapúr, Chicago, Jokohama és Rijád áll.

Szöul vezeti a listát

A 189 ország vagy városállam közül 98-ban a három legnagyobb és leggazdagabb város a felelős a nemzeti üvegházhatású gázkibocsátás több mint egynegyedéért.
Mindez összefüggésbe hozható azzal is, hogy

  • a globális népesség mintegy 54 százaléka él városokban és a világ energia-felhasználásának 70 százaléka az ő számlájukra írható,
  • valamint hogy a világ 600 városában koncentrálódik a gazdasági fejlődés többsége, becslések szerint a globális GDP 60 százalékát itt állítják elő.

Ugyanakkor érdekes, hogy a világ első 200 legnagyobb szénlábnyomú városa között 40 – köztük Dakka, Kairó, Lima – olyan országban van, ahol az egy főre jutó szénkibocsátás egyébként alacsony.

Ez is érdekelhet:

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon