Nem akarunk túl nagy szavakat használni, de ez óriási dolognak tűnik.

Néhány éve a bioüzemanyagoktól várták sokan az áttörést – hamar kiderült azonban, akár katasztrófához is vezethet, ha pl. a kukoricából nem élelmiszert készítenek, hanem üzemanyagot, annyi termőterület pedig nincs a bolygón, hogy mindkettőre jusson elég.

Ettől függetlenül európai uniós direktíva írja elő, hogy 2020-ra az üzemanyagok legalább 10%-ának biológiai eredetűnek kell lennie. A jelenlegi bioetanol és biodízel előállításához elsősorban első generációs biomasszát használnak, vagyis ehető alapanyagokból készítik.

Ebben hoz nagy változást a Leuveni Katolikus Egyetem belga kutatóinak és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpont magyar kutatóinak, Korányi Tamásnak és Szarvas Tibornak a módszere:

Nagyon jól hangzik, de itt még nincs vége:

Eddig a cellulóz nagy léptékű kémiai átalakítására nem állt rendelkezésre megfelelő technológia, ezért áttörést hozhat az új módszer.

Ha a részletek is érdekelnek, az MTA oldalán van egy leírás ábrával és sok képlettel.

(Forrás: MTA)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon