Kiürítettek egy antarktiszi kutatóbázist, nehogy a tengerbe szakadjanak a tudósok
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Azt, ahonnan felfedezték az ózonlyukat 1985-ben.

A brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) Halley kutatóállomásának közelében keletkezett törésvonal a jégtakarón – a terület valószínűleg hamarosan a tengerbe szakad, ezért még a tél beállta előtt ismét bezárták a bázist. Ismét, mert ez már a harmadik tél, amikor hasonló történt.

Bár a törésvonal messzebb esik a bázistól, a BAS a kiürítés mellett döntött, mivel kockázatos lenne, ha az antarktiszi éjszakába kellene repülőket küldeni a személyzetért, ha vészhelyzet lépne fel. A személyzet elhagyta az állomást, a napfény nélküli sarkköri tél idején általában végzett kísérleteik mintegy nyolcvan százaléka automatizáltan folytatódik.

A Brunt-selfjégen már az 1950-es évek óta működik állandó kutatóállomás. Az épületeket sokszor bővítették, a legújabb létesítmény lábakon és sítalpakon áll, így az egész szerkezet mozdítható.

és most derült ki, milyen jól tették, mert áthelyezés nélkül a Halley most a törés rossz oldalán állna.

A Halley rendkívül fontos szerepet játszik a BAS tevékenységében: szakembereinek mérései vezettek az Antarktisz feletti ózonlyuk felfedezéséhez 1985-ben, az állomás jelenleg is folyamatosan figyeli a klímaváltozás jelenségeit, valamint innen indulnak az expedíciók az Antarktisz belső részeire.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC, MTI. A nyitókép illusztráció.)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.