Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A biohulladékból biogiliszták állítanak elő biokomposztot.

A konyhai zöldhulladékot bele lehet dobni a szemetesbe (rossz megoldás, elpazaroljuk a potenciálisan értékes anyagot), meg lehet etetni a konyhamalaccal (rossz megoldás, ugyanúgy elpocsékoljuk, de még a csatornába is olyasmit juttatunk, ami nem oda való), vagy lehet komposztálni. Nincs azonban mindenkinek kertje – nekik lehet még kicsit szokatlan, de jó megoldás a konyhai gilisztakomposzt-doboz.

A faládában úgy ezer giliszta él, akik az étkezésünknél keletkezett zöldhulladékból gilisztahumuszt állítanak elő, vagyis amit legtöbben a szemétbe dobnánk, abból értékes anyag lehet.

Az akár lakásban is működtethető komposztáló egy felső-ausztriai testvérpár, Thomas és David Witzeneder találmánya: egyikük asztalos, másikuk agronómus, szinte adta is magát a dolog… Az ülőhelyként is funkcionáló doboz készen is megrendelhető (285 euróért), de van házilag összeszerelhető változat is (170-209 euróért). A kezdeti gilisztaállomány, ha jók a körülményeik, nem kell pótolni, szaporodnak maguktól, komposztot pedig évente kétszer lehet szüretelni.

Itt tudod megrendelni, ha zöldhulladékod keletkezik, gilisztáid viszont nincsenek.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.