A Lusio bolgár tervezőiroda munkatársai úgy vélték, itt az ideje elfelejteni a régi hegyvidéki menedékházakat, amelyeket ökológiailag és technológiailag is sokkal megfelelőbb, korszerű és fenntartható intelligens épületekkel lehetne pótolni.

Az intelligens hegyi menedékhelyek négy alumínium modulból épülnének fel, amelyeket helikopterekkel lehet majd a célhelyekre szállítani. Érdemes kiemelni, hogy ezek a kis szállók remekül beolvadnak a tájba, Relax üzemmódban alig észlelhetők, és korántsem törik meg a táj harmóniáját. Azonban amint az időjárás rosszabbra fordul, a Find me (Találj meg) üzemmód bekapcsol, hogy villogó lámpák és riasztó hangok jelezzenek az arra haladó turistáknak, kalandoroknak.

Van egy harmadik, Rescue Me (Ments meg) üzemmód is, amelyet akkor aktiválnak, amikor valaki sérülést szenvedett. Az üzemmód bekapcsolásával a sérült személyt videóhíváson keresztül kapcsolják össze szinte azonnal a mentőcsapatokkal, közben pedig a nap- és szélenergiával működő padlófűtés-rendszert is aktiválják. Emellett a belső térben lógó függőágyak is helyet kapnak majd, amelyek ideális helyet biztosítanak a kikapcsolódáshoz vagy a pihenéshez. Az első prototípust a Bolgár Antarktiszi Szövetségnek tervezték, és 2018 őszére lesz felépítve a téli sportok helyszínére kiválóan alkalmas bolgár hegységben, a Vitosában.

Ez is érdekelhet:

Összebújhatunk majd a csillagok alatt ebben a naprendszert idéző norvég planetáriumban - Roadster

Határ a csillagos ég! Még két évet várni kell, hogy átadják Norvégia és talán az egész Föld talán leglátványosabb planetáriumát, amelyben még aludni is lehet majd. Az Oslótól negyvenöt kilométerre, északra fekvő Harestua sűrű erdejében, egy Lunner nevű település közelében tervezett új planetáriumot és látogatóközpontot az ismert norvég építésziroda, a Snøhetta.

(via)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon