Magyarországot is érintette a radioaktív sugárzás, de a szakemberek szerint nincs mitől tartanunk
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A fejlett méréstechnikának köszönhetően Magyarországon is mérhető volt, de egészségi ártalmakat nem okozott a még októberben a környezetbe került radioaktív ruténiumizotóp – olvashatjuk az MTA Energiatudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársának, Pázmándi Tamásnak az összefoglaló írásában.

A Magyar Tudományos Akadémia szakértői mérései következtében aszennyeződés magyarországi eredetét egyértelműen ki lehetett zárni. A nagyon érzékeny méréstechnikának köszönhetően szinte az egész kontinensen, így Magyarországon is kimutatható volt a levegőmintákban a Ru–106 izotóp október első napjaiban. A sajtóban először megjelent francia hírek köbméterenként 10 mikrobecquerel nagyságrendű légköri koncentrációt említettek, a hazai és a környező országok légköri környezetellenőrző állomásain ennél két-három nagyságrenddel nagyobb értékeket detektáltak.

A Ru–106 izotópot gyógyászati célokra, elsősorban a szemlencse daganatos megbetegedésének kezelésére alkalmazzák, de esetenként űreszközökön radioizotópos termogenerátorban is használják. Magyarországon nem állítanak elő Ru–106 izotópot, a külföldről beszerzett sugárforrásokat az egészségügyben alkalmazzák.

Kelet felől érkezett, de Magyarországon is kimutatható volt a radioaktív felhő

A ruténium–106 izotóp felezési ideje 374 nap, ezért a természetben nem fordul elő, a mintákban kimutatott szennyeződés csak mesterséges eredetű lehet.
A környezeti mintákban más mesterséges eredetű izotóp nem volt mérhető, így

A meteorológiai viszonyok és a szélmező ismeretében a forrás eredetére is lehetett következtetni, az azokban a napokban uralkodó keleti széljárás alapján elsősorban az Urál és a Volga vidékét jelölték meg a kibocsátás lehetséges helyszíneként. Korábban a Roszatom megerősítette, hogy semmiféle rendellenesség nem történt az orosz atomenergetikai és hadiipari létesítményekben.

Az Urál déli része fölött a ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének az ezerszeresét mérték. Forrás. IRSN

A szennyeződés forrását több szakértői bizottság is vizsgálja, de azóta sem sikerült egyértelműen azonosítani, honnan kerülhetett a légkörbe a szennyeződés.

A szakemberek számításokkal azt is igazolták, hogy a szennyeződésből származó egészségi kockázat elhanyagolható, legrosszabb esetben sem haladja meg a természetes háttérsugárzásból származó néhányszor tízperces sugárterhelést.
A levegőben mérhető megnövekedett Ru–106 aktivitáskoncentráció értéke néhány nap alatt a korábbi szintre csökkent. A mérési eredmények alapján a szennyezés rövid ideig tartott, feltehetően egyszeri esetről volt szó.

Tavaly is megnövekedett egy radioaktív izotóp jelenléte a légkörben az orosz–norvég határ mellett:

(forrás: Magyar Tudományos Akadémia)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.