Már az ember által nem érintett régiókat is sikerült beszennyeznünk
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A tengerekben lévő műanyagszemétnek semmi sem állhatja útját.

A Csendes-óceán legmélyebb rétegeit is elérte a műanyagszennyezés, erre a megállapításra jutottak brit kutatók a Royal Society Open Science című szaklapban megjelent szomorú tanulmányban, amely szerint

Vagyis bebizonyosodott, hogy a tengerekben lévő műanyagszemétnek semmi sem állhatja útját, és így már ember által nem érintett régiókat is sikerült beszennyeznünk.

Az eredmény a szakembereket is meglepte, akik ugyan számítottak arra, hogy találnak valamit, de arra nem, hogy a Mariana-árokban, 11 kilométer mélyen megtalálható élőlények majdnem 100%-a is fertőzött.

Eddig az Atlanti-óceán északi részén 2200 méteres mélységben, vagy a Kuril-árok üledékében, 7000 méteres mélységben mutatták ki műanyag jelenlétét.

A kutatók egyelőre nem tudják megmondani, hogy ezeknek a mikrorészecskéknek milyen hatása lehet a mélytengeri rákokra, de Alan Jamieson tengerbiológus szerint „ez olyan nekik, mintha mi lenyelnénk egy két méter hosszú polipropilén botot és remélnénk, hogy nem okoz kárt az egészségünkben”.

Már most alig van remény arra, hogy az óceánokból el lehet távolítani a műanyag szemetet, de a tengerek és óceánok legmélyebb területeinek helyzete valóban teljesen reménytelen, hiszen olyan helyen halmozzuk fel szemetünket, amelyet a legkevésbé ismerünk

(Forrás: MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.