Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az éghajlatváltozással összefüggő hőhullámok károsíthatják a rovarok spermáját, és csaknem teljesen terméketlenné tehetik őket. A folyamat sajnos minket is érint.

A Nature Communications című folyóiratban 2018-ban publikált tanulmány szerint az öt napig tartó hőhullámnak kitett kukorica-kislisztbogarak (Tribolium castaneum) spermatermelése 75 százalékkal csökkent, míg a nőstény egyedekre hatástalan volt a laboratóriumban végzett kísérlet.

A szakemberek szerint a hőhullámnak kitett hímek hím utódai rövidebb ideig éltek, és nem jeleskedtek az utódnemzésben. A szakemberek azért választották vizsgálatuk alanyául a bogarakat, mert négyszázezer fajukkal nagyjából az egynegyedét teszik ki a világon ma ismert állatfajoknak, vagyis a rovarpopulációk drasztikus hanyatlásának jelentős hatásai lehetnek a környezetre.

A kukorica-kislisztbogár

Noha a lisztben tanyázó rovarok számának csökkenése jó hírnek tűnhet, az már kevésbé, hogy a náluk észlelt tendencia a tápláléklánc felsőbb szintjein is érvényes lehet, vagyis akár az ember esetében is. Matt Gage, a Kelet-angliai Egyetem biológusa szerint

A Demography című folyóiratban 2018-ban publikált tanulmány szerint a fogantatások száma alacsonyabb a hőhullámok idején, és ennek nem az az oka, hogy a hőség hatására „megváltozik az emberek szexuális magatartása”.

Gage szerint sokkal inkább arról lehet szó, hogy a sperma károsodik a forróságban, ami genetikai károsodáshoz vezethet, és csökkenti a sikeres terhesség esélyét. Rossz hír, hogy az éghajlatváltozás hatására a hőhullámok várhatóan egyre gyakoribbá válnak, aminek jelentős következményei lesznek az emberek és az állatok egészségére egyaránt.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.