Mi történik a szoftveróriással, ha totálisan megbukik új operációs rendszerük? Semmi a világon!

Mint a Google

A Microsoft egész egyszerűen eljutott arra a szintre, ahol az Apple vagy a Google áll a rendelkezésükre álló játszótér szempontjából. A Google számtalan óriásprojektje tűnt el a süllyesztőben: Buzz, Wave, a Chrome OS és kijelenthetjük, hogy hiába a masszív erőfeszítések, a Google+ sem muzsikál fényesen. De akkor miért próbálkoznak? Miért erőltetik ezeket a dolgokat? Nincs elég pénzük? Vagy épp már ötletük sincs mire költsék? Nem egészen. Egy jó bukásból irtózatosan sokat lehet tanulni. Mint ahogy a Google előbb felsorolt szolgáltatásaiból is rengeteg került be a többi, már prosperáló, vagy épp fejlesztés alatt álló projektbe, kipróbálva, kijavítva a valós felhasználói visszajelzések alapján, ami felbecsülhetetlenül értékes egy olyan vállalatnak, ami abból él, hogy szolgáltatásokat fejleszt.

Értékes bukta

És a Microsoft hosszú idő után megengedhet magának egy értékes bukást. Ráadásul nekik már volt pár ilyen, csak épp nem túl jókor. A Vista például ilyen volt, csak épp akkor az a bizonyos fent említett játszótér mindössze egy rozsdás csúszdából és egy nyikorgó hintából állt a redmondi óriásnál. Nem jött jókor, hogy az akkorra bevasbetonozott XP oprendszert egy teljesen új, és valljuk be korántsem hibamentes Vistára akarták cseréltetni a felhasználókkal Bill Gates-ék. Pedig ha nincs az a csúnya-csúnya Vista, most nincs a mérhetetlenül sikeres Windows 7 sem. Persze, persze. Most gondolhatja a kedves olvasó, hogy egy ilyen elbaltázott lépés után már az is elég, ha a következő produktum csak simán működik és nincs benne semmi extra, de a Windows 7 sokat köszönhet a Vista által a userek torkán lenyomott újdonságoknak. Ráadásul a Microsoft, most a Windows 8-al pontosan ugyanazt csinálja, mint anno a Vista esetében. Emlékszünk ugye, hogy akkoriban választhattunk a boltban, hogy XP-vel, vagy épp Vistával kérjük a kinézett, leendő notebookunkat. És így lesz ez nagy valószínűség szerint most is. Az eladó meg fogja kérdezni, hogy a jól bevált és elképesztően sikeres Windows 7-el, vagy az új, forradalmi 8-al kérjük új gépünket. Ezt látszik megerősíteni az is, hogy a Windows 7 támogatását nemrégiben a Microsoft kitolta 2020-ig, így láthatólag hosszútávon számít a cég a jelenlegi operációs rendszerére. Akkor minek a Windows 8?

A tablet az új PC

Pár éven belül a tablet eladások túlszárnyalják a PC-ket és a notebookokat is. Egyes elemzők szerint a 2010-es évek vége felé, mások szerint már két-három éven belül megtörténhet, hogy több táblagépet veszünk majd, mint laptopot vagy asztali gépet. Csak, hogy érzékelhető legyen az a vágta, amit a tabletek művelnek: 2010-ben még húsz PC jutott egy tablet vásárlásra, 2011-ben már csak hatszor több PC-t értékesítettek a világon, mint tabletet. Bődületes fejlődés ez, egy év alatt, amibe a Microsoft elképesztően későn (2010 közepén már három és fél éves volt az iPhone!), lassan és kissé szerencsétlenül szállt be a Windows Phone 7-el. De a WP7 sikeres és jó. Sokak szerint a legelső, 7.0-ás kiadás igazából egy alfa verzió, a mostani 7.5-ös a bétatesztre szánt, míg a Windows 8 lesz az igazi mobil-, azon belül is főleg tablet operációs rendszer. A Microsoft viszont most bekapcsolta a turbót, hiszen ha csak pár éve van hátra az asztali oprendszer bizniszből, akkor lépnie kellett. Azt azért hozzátennénk, hogy Redmondban sem hülyék ülnek a vezetői székekben és hiába sikeres a Win 7, a cég bevételeinek mindössze negyedéért felel ez a termék, egy szép vastag szelet a tortából azonban a nagyvállalati és szervermegoldásoké, illetve az Android és egyéb licenszdíjakból is van mit a hűtőpasztába aprítani. Emellett azonban tablet- és mobilpiacon még igen komoly potenciál van egy ismert operációs rendszerben, pláne, hogy bár nincs észveszejtő készülékdömping Windows telefon fronton, a meglévő gépek (köszönhetőem a Microsoft szigorú feltételeinek és a neves gyártóknak) mind hozzák a ma elvárható tempót és funkcionalitást. Épp ezért készül a Windows 8 inkább az érintőkijelzőkre, mint az eddig ismert klaviatúra+touchpad, vagy egér kombinációra. És ez az a pont, ahol a PC-re letölthető próbaverziót a legtöbb támadás éri. Pedig ha egyetlen, ugyan nem elhanyagolható szempontból, sikerül az agyunkban lévő kapcsolót átkattintani, akkor a Windows 8 kifejezetten jól használható és szórakoztató tud lenni. Egész egyszerűen el kell felejtenünk, hogy PC-n dolgozunk és úgy kell használni gépünket (a touchpad miatt ez notebookon egy fokkal könnyebb), mintha egy tabletet kezelnénk. Nyilván ezt nehéz lesz az asztali Windows 7 platformot megszokott felhasználók torkán lenyomni, de nem is feltétlenül szempont ez a cégnél. Ők majd Windows 7-el választják következő notebookjukat, PC-jüket is, nem pedig a Metro UI-al felvértezett Win 8-al. Mindeközben pedig a Microsoft el fogja érni, hogy a tabletre optimalizált verzióval (ugyanis egyre inkább úgy néz ki, hogy ha nem is sok, de lesz különbség az asztali és a mobilhardverekre írt Windows 8 között) megköveteljék majd a vásárlók a majdnem PC funkcionalitást egy tableten is, ami végleg megáshatja a sírt az oly sokáig igen népszerű, kis teljesítményű, de nagy akkukapacitású netbookoknak.

Mi lesz veled Windows 8?

Ez a kérdés talán már nem is annyira fontos. Ha a legrosszabb forgatókönyvet nézzük, akkor a Windows 8 megbukik mint asztali és mint tablet- mobiltelefon platform. Ebben az esetben a rengeteg felhasználói visszajelzésből okulva, tanulva, a majdani Windows 9 könnyedén megismételheti a Vistáról Win 7-re váltás sikerét, így a szkeptikusok egyszerűen ki fogják hagyni a 8-ast. A középső verzióban, a Windows 8 eltűnik, mint PC platform, de stabilan megmarad mobil platformon, amivel egy zsíros tortába mélyesztve a kést, masszív bevételeket generálhat az elkövetkező pár évben a Microsoftnak és a hosszú Csipkerózsika álom végeztével megszorongathatja még a jelenlegi két nagy riválist is (Apple, Google). Amennyiben viszont a Win 8 tarol, akkor egyenes az út a tablet/mobil/PC nirvánába és akár még azt is elérheti a redmondi óriás, hogy úgy gyűjt rajongókat maga köré a platform, amire ma csak az Apple képes a MAC OS, iOS platformokkal. De ez igazából mindegy is, a Microsoft már nyert a Windows 8-al, hiszen soha ekkora felhajtás nem volt a cég operációs rendszere körül és maga a Microsoft név is inkább kezd a pörgős, tevékenykedő, innovatív cég szinonimája lenni, a korábbi lassú víz, partot mos megítéléssel szemben. Mi szurkolunk, hogy végre legyen három mamutszereplős a mobilkommunikációs piac és annak is, hogy minél vékonyabb legyen a határ PC és mobil között, mivel ezzel mi, vásárlók egyértelműen csak nyerhetünk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Ez történik az asztronautákkal, amikor bekapcsolják az ISS hajtóműveit

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés